22.03.2023.

HOODOO: Magija koja ubija ljude

Kategorija: MAGIJA

Svi ste čuli za vudu (voodoo) ali malo vas zna šta je to hoodoo (hudu). Iako je na prvi pogled razlika u samo dva početna slova ipak su razilaženja mnogo dublja, pošto je vudu zapravo afrička religija, dok je hudu magijski kult američkih crnaca nastao nakon njihovog prisilnog dovođenja u Ameriku.

Kultna mjesta hoodoo prakse su groblja i raskršća, komunikacija sa duhovima predaka, upotreba raznih talismana, bacanje čini, žrtvovanje prasadi, mladih koza i kokoški čija topla krv i meso trebaju stimulirati duhove da se odazovu i sarađuju. Glavna tačka ovog kulta je vjerovanje u inkarnaciju zlog boga, neprijatelja kršćanskog Boga, koji se često prikazuje u obliku zmije. Još k tome, vjerovali ili ne, poklonici hudua smatraju Bibliju najboljom knjigom čaranja i bajanja.

Učenje i inicijacija u crnačku magiju ima svoja posebna pravila od kojih je najvažnije ono da muškarcu ne može drugi muškarac biti učitelj nego uvijek žena i obratno. Također, vještac ili vještica mogu bacati vradžbine za druge, ali ih ne mogu izvoditi za sebe i svoje želje, nego im to uvijek čini osoba suprotnog spola, a koja vlada znanjem o čarolijama. Hoodoo sljedbenici čvrsto vjeruju da ukoliko bi  vještica prenijela svoje magijsko znanje na sestru ili kćerku ona bi ubrzo umrijela, pošto bi je sila kojom je pokušala ovladati uništila. Majka može prenijeti tajno znanje djetetu odnosno sinu, a on može inicirati svoju ženu, dok ona može postati učiteljica nekom od svojih muških rođaka, i tako dalje. Svi oni mogu se smatrati hoodoo majstorima ali tek kada neko od njih zaista upotrebi čaranje za smrt i uništi mađijanjem ljudski život, postaje istinska vještica ili vještac.

Hoodoo magija je sama po sebi opasna čemu svjedoče i pisana svjedočanstva onih koji se njome bave. Svaki praktikant se žali da osjeća bolove u predjelu dijafragme koji se obično manifestiraju u teškom disanju i probadanju u grudima. Mnogi misle da je to zapravo nuspojava čestog korištenja svježe zemlje sa groblja, koja prati skoro svaku hoodoo čaroliju. Na ovaj način, svjesno ili nesvjesno, vještac ili vještica uznemiruju duhove koji tamo obitavaju te ih oni opsjedaju, kako bi se hranili njihovom životnom energijom, ali i pritom pojačavali samu moć vještice i njenih čini. Tajna bacanja grobljanske zemlje zapravo leži u tome da ona blokira neprijatelja ili metu magije da se odupre napadu, pa se zato tvrdi, da se prije aktiviranja bilo kakve čarke prvo baci zemlje sa groblja prema osobi koju treba huduirati odnosno začarati.

Suparnik, rival ili jednostavno rečeno osoba koju neko mrzi uništava se kroz brojne načine mađijanja. Najrašireniji je onaj pomoću krvi neprijatelja, kada se on ili ona slučajno posječe, i ta se jedinstvena prilika iskoristi da mu se krv obriše krpom na koju se stavi kamen a onda gurne i ostavi u dimnjaku. Kada krpa istrune osoba čija je krv umrijet će.

U knjigama koje se bave istraživanjem hoodoo fenomena zabilježena su mnoga frapantna svjedočanstva ljudi koji su bili u doticaju sa ovom magijom ili bili njene žrtve. Posebno je dojmljiv slučaj djevojke koja je bila zaručena za muškarcu na kojeg je oko bacila i njena poznanica. Jednog dana su svi zajedno otišli na piknik u prirodu a poznanica je sa sobom ponijela flašu viskija. Prvo je ona otpila nekoliko gutljaja a zatim ponudila djevojku koja je prihvatila ne sumnjajući da se iza toga krije neka zla namjera. Ubrzo nakon tih nekoliko popijenih gutljaja viskija njoj je pozlilo. Osjetila je drhtanje u ruci i slabost nakon čega se onesvijestila. Nakon pola sata, kada je došao doktor, posmatrao ju je nekoliko trenutaka a onda joj kazao: „Znam šta je s tobom. Ako me poslušaš, ja ću ti pomoći“. Rekao joj je da devet dana ne jede ništa osim mlijeka i krekera, a devetog dana on će je ponovo posjetiti. Kada je došao devetog dana postavio je ispred bolesne djevojke na stolicu zdjelu toplog mlijeka i rekao joj da gleda u njega. Ona ga je poslušala i poslije svega nekoliko minuta osjetila neko iritantno kretanje u ruci, koje se uspinjalo ka grlu, no, umjesto da povrati, ona je iz usta izbacila živu žabu koja je uskočila u posudu s mlijekom. Djevojka je nakon toga ozdravila se i udala za svog momka a poznanica koja je na nju radila magiju iznenada je umrla.

Kako prepoznati hoodoo vradžbine

Postoji na desetine znakova da ste huduirani a ovo su među najpouzdanijim.

Kada ugledate zmija u svom krevetu, bilo da vam se to samo pričini ili da je doista vidite, to je znak da ste omađijani.

Ako nikako ne uspijevate zapaliti vatru.

Kada sanjate loš, mračan san to je obično znak da ste bili meta magijskog napada. Poznato je da se preko sna u hoodoo magiji žrtva tojest meta čaranja doslovno programira da učini zlo samoj sebi ili nekome drugome. Da biste prekinuli povezanost između sebe i crnomagijaša morate u vrećicu od životinjske kože staviti bibera i soli te nositi stalno uza se.

Ako mislite da vam je neko podmeće čarke preko kojih trebate preći, uzmite list smeđeg papira, pospite malo crvene paprike po papiru, premotajte ga u oblik minijaturnog pisma i stavite u cipela. Sa takvom zaštitom potpuno ste sigurni da vam neće nauditi bilo šta preko čega pređete.

Kako se veliki broj zli čarolija ostavlja pod kućni prag žrtve, ili se on prska obajanom tečnošću, zasipa grobljanskom zemljom, krvlju, ili nečim trećim, prva stvar koju omađijana osoba mora učiniti jeste da pljune prag svoje kuće, pošto tek tada dobija slobodu tojest snagu da se osveti. Dok to ne učini niti jedan ritual skidanja zla neće biti dovoljno učinkovit i oslobađajući.

Ukoliko sumnjate da ste žrtva čini uzmite devet novih igli, stavite ih u posudu s vodom, i držite je na vatri sve dok voda potpuno ne nestane. Sa njom će i čarolija nestati. Ako uz igle dodate i devet novih eksera onda će vještica morati doći ili poslati nekog po vas da skinete čaroliju sa nje.

 

U hoodoo tradiciji vjeruje se kako srebro, a posebno srebrni novčić, ima jaku profilaktičku moć te jedinstvenu osobitost da detektira djelovanje magije ili ljudsku pokvarenost.

Kao odlična zaštita protiv dušmanskog i demonskog zla jeste nošenje uza se srebrnog novčića, bilo da ga držite u džepu ili obješenog oko svog vrata. Ukoliko novčić nakon nekog vremena naglo promjeni boju odnosno potamni to je pouzdan signal da je upravo odbio od vas magijski atak te vas upozorava da vam dušmani rade o glavi. Osim toga, srebrni novčić je vjerni prijatelj svima onima koji se kreću u društvu osoba kojima ne vjeruju, naime, ako vas neko pokuša da prevari ili izigra srebro će odmah pocrniti. Zato ga stalno imajte uza se, ne samo kao zaštitu od zla, nego i kao sigurnog pomagača u sklapanju poslova.