28.07.2021.

GOSPODARI KARME

Kategorija: MAGAZIN

Po rumunjskom vjerovanju anđeli imaju ljudsko tijelo sa krilima, i rjetko se viđaju. No, bez obzira na to, anđeo je vjerni pratilac čovjeka, koji ga uporno slijedi u stopu osim u jednom slučaju, naime, kada on uđe u kafanu anđeo neće ući za njim, već stoji na pragu i čeka ga. Isto tako tvrdi se da ne valja nikome u ljutnji prijetiti nožem, pošto je anđeo udaljen tri koraka od čovjeka.

Poput bošnjačkog naroda i Rumuni imaju najviše vjerovanja o anđelima i djeci. Čim se dijete rodi Bog odmah pošalje anđela čuvara da ga vidi. No, on neće prići kući ako zatekne sol na prozoru, ili zatvorene prozore, ili pak ljude koji stoje pored njih i radoznalo slušaju.

Njegova prava misija započinje odmah nakon djetetova krštenja, kada ono postane kršćanin, kako bi uživalo svu pogodnost božije zaštite. Tada anđeo prilazi djetetu i obično se ne odvaja od njega sve do smrti. Cijelo to vrijeme on mu bude sa desne strane ili pak sjedi na desnom ramenu, dok se đavo pozicionira sa lijeve strane ili na lijevom ramenu. Zbog toga Rumuni vjeruju da su ljevoruki ljudi, oni koji sve rade lijevom rukom – đavoli.

Također, vjeruje se da ona djeca koja umru odmah nakon krštenja, a ponekad čak i ona koja nisu navršila sedam godina, nemaju grijeha na sebi pa se nakon smrti pretvaraju u anđele. Oni ostaju uz Boga služeći ga ili moleći se za duše svojih roditelja. Kada njihovi roditelji umru, i nekim slučajem završe u paklu, onda se ovi anđeli spuštaju u podzemlje i mašući svojim krilima stvaraju vjetar, kako bi ohladili vatru pakla i olakšali svojim roditeljima muke.

Gospodari karme

Na temelju svega rečenog u prvom dijelu, a i ovome uvodu predaje o anđelima, sasvim lako je zaključiti da se svako ljudsko biće rađa bez grijeha, čisto je i nevino, baš poput samih anđela. No, kroz odrastanje i život njegova ga razmišljanja i djela učine podložnim zlu i stave dušu na iskušenje.

Unatoč tome, svaki pojedinac ima svog anđela čuvara, koji je sa duhovnog stajališta odgovoran za svoju sudbinu, odnosno nosi punu odgovornost za život svog štićenika. Na ovaj način jasno je rečeno kako nijedan anđeo čuvar nije nadređen drugom anđelu, niti ima pravo vladati nad njime tojest mješati se. Odgovornost je individualna. Upravo od tog pravila potječe samostalnost u sprovođenju misije anđela zaštitnika.

Budući da je anđeo čuvar naš protektor i vodič, neće nam nikada nauditi, pošto su nam ga, prema tajnim učenjima, odredili Gospodari karme, spiritualni učitelji koji se bave inkarnacijama, a oni sami su podređeni Bogu, ili čak po nekim tumačenjima, predstavljaju ga.

Naime, čovjek živi na Zemlji da bi se duhovno razvijao, rađa se i umire kako bi se preporodio. Svaka nova reinkarnacija je test kojim se podvrgava kako bi naposljetku zaokružio i završio taj duhovni put. Isto tako, svako učenje traži učitelja i upravo tu dolazimo do potrebe za anđelom čuvarom, koji sa nama komunicira, onda kada misli da je to potrebno, preko onoga što mi poznajemo kao glas intuicije a nekad i kroz snove.

Potreba za čuvarom sasvim je logična ukoliko uzmemo u obzir činjenicu kako čovjek u sebi ima besmrtni dio, što se naziva duša ili Više Ja, i koji opstaje kroz transformaciju, te onaj smrtni, kvarljivi dio ili Niže Ja. Uloga anđela čuvara je i u tome da svojim vodstvom i budnošću održi harmoniju između te dvije suprotnosti.

Svjetlost za anđela čuvara

O anđelima bi se moglo još puno toga ispričati no treba na vrijeme stati i posvetiti se praktičnijoj strani cijele ove priče. Kako je to naučavao praotac monoteizma Zaratustra svaki čovjek ima svog anđela čuvara, kome se treba obraćati za pomoć kada god mu zatreba. Svakako, Zatatustra to nije rekao bez razloga jer nam to nevidljivo milo biće može zaista pomoći mnogo puta; odbraniti nas od zlih ljudi, odvratiti od loših procjena i namjera, podariti mir i ljubav, olakšati bol, dati odgovore. Međutim, morate znati da i mi sami možemo pomoći svom anđelu čuvaru, osnažiti ga i pokloniti mu spiritualno svjetlo.

Da bismo imali što prisniji odnos sa njim trebamo se uvijek moliti za svog anđela, jer on je naš čuvar, savjetnik i prijatelj. Za to vam nisu potrebne nikakve specijalne riječi ili molitve već da se pomolite onako kako vam duša poželi. Često je dovoljno reći: “Anđelu čuvaru, budi mi u pomoći i u danu i u noći!”

Međutim, kako bi ga ojačali i samim time omogućili sebi jaku duhovnu zaštitu, posebno u lošim fazama života, potrebno je da uradimo ovaj jednostavni ritual. Za njega nam treba nekorištena staklena čaša, nova bijela svijeća te mineralna ili filtrirana voda.

Upalite svijeću negdje gdje je sigurno i po mogućnosti da bude visoko, primjerice na ormanu. Učvrstite je tako što ćete proliti tri kapi neke druge zapaljene svijeće i na njih postaviti ovu za Anđela Čuvara, kako bi je zalijepili za površinu na kojoj stoji. Pored svijeće s desne strane stavite čašu sa vodom.

Izgovorite tri puta Oče naš i kažite ovako:

” Bože moj, nudim ti ovu molitvu i svjetlost ove svijeće, kao duhovnu snagu i kao duhovno svjetlo za mog Anđela Čuvara. Prihvati sada, moj Bože, ovu ponudu i dopusti da moj Anđeo Čuvar bude osnažen i prosvjetljen, kako bi me mogao još lakše zaštititi, braniti i voditi kroz život ovdje na Zemlji!”

Sutradan, desnom rukom ispred čaše na tlu napravite znak križa a onda je izlijte u rijeku ili sudoper. Ukoliko izlijevate u sudoper morate prvo pustiti vodu iz slavine da teče a tada izlijte i čašu.

Učinak ovog rituala traje sedam dana i može se ponoviti, ako mislite da vam je potreban, ili vam i dalje treba jaka zaštita.

Osim za svog zaštitnika svijeću možete paliti i za anđela čuvara druge osobe sa kojom niste u dobrom odnosu. Naime, kada se neko ljuti na vas ili vi na svog partnera, ili vam neko upućuje mržnju, bijes, ogorčenje, ukratko rečeno bilo kakav vid negativne energije obratite se za pomoć nevidljivom zaštitniku. Kako bi smirili erupciju zlih misli i strasti upalite bijelu svijeću za anđela čuvara te osobe i ovako recite:

“Anđelu čuvaru od te i te osobe (reći ime i prezime) smiri mržnju, bijes i ogorčenost svog štićenika tako da mi ne nanosi nikakvu štetu i ne muči me svojim niskim emocijama, tipičnim za ljudsku slabost. Ne znam uzrok njegove zlovolje i bijesa prema meni. Možda je ljubomora glavni razlog tome? No, bilo koji da je razlog, koji mi je nepoznat, on/ona pokušava osloboditi svoju emocionalnu napetost protiv mene; ti koji su mu anđeo zaštitnik, pomozi mu da prebrodi ovu akutnu krizu, ovu negativnu krizu; nervnu napetost, mentalnu slabost, antipatiju ili nerazumni bijes. Smiri ga, neka budem u njegovim očima osoba koja mu želi dobro, koja ga voli, da budemo dobri prijatelji, jer mi je potreban. Anđelu čuvaru i prijatelju tog i tog prihvati ovu svijeću koju ti milostivo nudim kao dokaz moje sigurnosti i predanosti. Neka on, kada se suoči sa mnom, učini to sa dobrotom, poštovanjem, ljubavi i empatijom, tako da prijateljski možemo zajednički ostvariti svoje ciljeve a da pritom me povrijedimo jedno drugo. Neka bude tako.”

Ovim je molitva završena a svijeću ne gasite nego ostavite da sama dogori do kraja. Poslije toga ostatak bacite niz rijeku.

Prije svakog opisanog rituala morate se prethodno okupati, kako bi vam tijelo bilo čisto. I za kraj treba reći ovo: vjerujte u anđele jer anđeli su oko nas.