17.04.2023.

FALANJE U GRAH: Za koliko dana dolazi vijest?

Kategorija: FALANJE

U svakom falanju, ogledanju ili proricanju nerjetko je prilično teško odrediti precizno vrijeme do realizacije nekog događaja ili dolaska očekivane vijesti. Zapravo, kada se detaljnije govori, često je zbunjujuće odrediti precizno čak prošlost, sadašnjost i budućnost, pošto se i one znaju izmiješati u jednu viziju ili događaj.

Naravno, postoje i događaji koji se doslovno ponavljaju u životu nekog pojedinca pa se stoga budućnost čini kao da je zapravo prošlost. Ali takva dešavanja su poprilično rijetka te onda treba svakako obratiti pažnju na to da se sa određenom sigurnošću zna šta pripada prošlosti a šta budućnosti.

Ljudi koji traže savjete ili imaju pitanja uglavnom kroz proricanje očekuju i precizne odgovore posebno one koji se tiču vremena. No, treba znati jednu neporecivu činjenicu koja glasi: sve oko nas, pa i mi sami, u stalnom je pokretu i promjeni. Čak i mrtav čovjek doživljava nezaustavljivu promjenu kako tijela, tako i svoje duše. Ovo vam govorim jer želim naglasiti da niko ne može sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti sva dešavanja, ma koliko bio nadaren. Uvijek su moguća određena odstupanja, u relativno većem ili manjem procentu.

U bosanskom falanju u grah često se čuju izrazi “grah je pao u brzinu” ili “grah je pao na čekanje” no to samo po sebi zaista ne znači ništa konkretno. Doslovno označava da neki događaj možemo očekivati u bližoj odnosno daljoj budućnosti.

Veoma često je ključno znati kada pitalac može očekivati neku vijest poput one kada je riječ o poslovnom susretu, dogovoru ili još jednostavnije odgovoru da li će biti primljen na novo radno mjesto. Tada su oni falovi, koji u bacanju graha otkrivaju tačno vrijeme dolaska glasa, habera ili vijesti od velike važnosti. U nastavku tekstu navest ću takva tri primjera.

 

Vijest koja dolazi za pet ili šest dana

 

 

Vijest koja dolazi za četiri dana

 

Vijest koja stiže za dva sata ili dva dana

 

 

 GLEDANJE U DEVET ZRNA

Prije nego što će faladžinica podijelit svoje umijeće gledanja s nekim ta joj osoba mora dati nešto novca, što dotična opravdava izjavom “da je za sreću”, u ovom slučaju nekoliko kovanica. Jednu od njih faletarka izdvoji i pomiješa sa devet zrna graha, zatim se fokusira na pitanje i iznenada sve to baci iz ruke na zemlju, pod ili površinu stola. Kovanica predstavlja pitaoca a zrnevlje pokazatelje odgovora. Prostor ispred gatare, onaj do nje, označava sadašnjost a onaj daljnji – budućnost. Dva, tri ili više zrna poredanih zajedno predstavlja moćnu silu. Grah koji tvori ravnu liniju označava put ili cestu, kriva linija predstavlja prepreke ili kašnjenje dok zrna formirana u oblik trougla simboliziraju ženu a ona u obliku kvadrata muškarca.