11.02.2024.

DIM OD BIJELOG LUKA TJERA ZLO I ČISTI KUĆU

Kategorija: MAGIJA

U Brazilu narod vjeruje da je bijeli luk blagoslovljena biljka koju je Bog ostavio na ovom svijetu s razlogom. Priča se da je jednom neka vještica htjela napasti čovjeka ali je brzo odustala pošto je osjetila da je konzumirao bijeli luk. Zato želite li protjerati zlo i negativne vibracije iz svog doma zaboravite na tamjan, kojim se u magiji prizivaju duhovi i čara, već koristite ono što mnogi narodi vijekovima uspješno upotrebljavaju u borbi protiv raznih oblika zla.

Bijeli luk (Allium sativum) je idealna biljka za sprječavanje ulaska negativne energije u naš dom ili osobu pošto ima svojstvo vraćanja zle energije onome ko ju je poslao. On je sam po sebi prirodni amulet, baš poput sedef trave, jer njegovi češnjevi završavaju u šiljcima za koje se vjeruju da razbijaju urokljive oči i plaše zlo. Zbog svog jakog mirisa pred kojim bježe zmije, kršćanski simboli zla, njega se užasavaju također i vještice. Sukladno tome rašireno je uvjerenje, ali i praksa, da osoba koja u džepu nosi tri češnja bijelog luka uvijek će biti zaštićena od urokljivog oka ili napada negativnih sila. Poznato je kako mnogi seljaci imaju običaj vješati glavicu bijelog luka oko vrata svojim životinjama kako bi od njih držali podalje zlo, posebno ono koje dolazi iz zavidnog pogleda.

O ovoj čudesnoj i jedinstvenoj biljci postoji na stotinu vjerovanja po cijelom svijetu. Ovo su samo neka. U Portugalu se vjeruje da konzumiranje bijelog luka na prazan želudac uništava djelovanje urokljivog oka. U Bosni su nekada brižne majke imale adet da namažu bijelim lukom djetetov stomak a onda mu ga stave pod jastuk, kako bi bilo sigurno od vještica, noćnih mora i uroka. Na drugoj strani svijeta, u Nikaragvi, tradicionalno se kao najbolja moguća zaštita od zlih duhova i magije preporučuje okačiti na ulazna vrata, sa unutrašnje strane, konjsku potkovicu i glavicu bijelog luka.

Iako je svaki bijeli luk moćnog zaštitnog svojstva kod Rumuna i Brazilaca postoji poseban recept kako ga učiniti pravom panacejom. Naime, bijeli luk posađen na Veliki petak koristi se kao lijek, a njegove ljuske za kađenje. Da bi se to postiglo, zemljište se priprema dan ranije i u ranim jutarnjim satima se izvrši sadnja. Poželjno je da postite dan prije sadnje ali nije obavezno.

Kako bi se kuća ili neka prostorija očistila od negativne energije potrebno ju je s vremena na vrijeme okaditi sa zapaljenim ljuskama bijelog luka. Još jedna preporučljiva praksa je da svake sedmice ostavite u jedan ćošak kuće, stana po tri češnja suhog bijelog luka. Kada prođe sedam dana stavite u drugi ćošak nova tri suha češnja i tako redom. Kada prođe mjesec dana skupite sve češnjeve, bacite ih u posudu sa žeravicom i dimom okadite sve prostorije po kući ili stanu. Od tog dana nipošto ne izlazite iz kuće a da u svom džepu ili torbi ne nosite tri češnja bijelog luka, kako bi imali stalnu zaštitu.

Prilikom svakog kađenja doma poželjno je na stolu zapaliti tri svijeće, postavljene u obliku trougla, kako bi se dodatno pojačala snaga egzorcizma. Svijeće se ostave da dogore do kraja. Veoma je praktično koristiti minijaturne svijeće koje brzo izgore.

 

 

Kora bijelog luka koristi se za kađenje i kupanje u cilju oslobađanja od gubitka energije usred nečijeg vampirizma te u situaciji opsjednutosti, kao i poništavanju magije rađene sa životinjskim dijelovima tijela. S druge strane, kora crvenog luka je snažan dezintegrator i uništavalac vradžbina.

UBIJA ZLO, PRIVLAČI NOVAC, GARANTIRA LJUBAV …

Da bi se odvratilo zlo djelovanje vještica trljajte dlanove bijelim lukom.

Čaj od ljuski bijelog luka služi za liječenje uplašene (prestravljene) djece.

Čaj od bijelog luka poznati je lijek za umirenje djece.

Čaj od bijelog luka služi  za liječenje prehlade.

Pojedite tri češnja bijelog luka kao obranu od urokljivog oka i zavisti. Treba ga jesti petkom.

Dim od spaljivanih ljuski bijelog luka koristi se za kađenje urečenih ili bolesnih ljudi i životinja.

Vijenac od bijelog luka koristi se za provlačenje kako bi se tijelo oslobodilo negativne energije. Dovoljno je da se svaki mjesec bar jednom provučete kroz vijenac bijelog luka kako bi imali čistu energiju.

Ko jede bijeli luk sa ljuskama i pije vino iz tikve, toga neće zlo dotaći.

Za snježnog vremena bijeli luk vrijedi konja. (izreka)

Koža poput bijelog luka. (izreka)

Ko se opeče, jede bijeli luk.

Kada čovjek nema sreće, napravi vijenac (ogrlicu) od režnjeva bijelog luka i nosi je na neko vrijeme oko vrata i ponovo će mu se sreća vratiti u život.

Da biste uvijek imali sreće i novca, u novčaniku morate nositi češanj muškog bijelog luka (to je onaj sa samo jednim češnjem).

Kako ne biste izgubili svoju sreću, ne bacajte kore bijelog luka napolje.

Da novaca nikad ne fali, treba zapaliti bijeli luk i kroz dim provući novčanicu od 1000 apoena. To može biti novčanica od novca koji više nije u opticaju. Okađanu monetu nosite stalno u novčaniku.

Tri češnja bijelog luka umotana u bijelu svilu i stavljena ispod jastuka održavaju vjernost muževa u kući.

 

UKLONITI ZLOG DUHA IZ LJUDSKOG TIJELA

Kako bi se istjerao demon iz čovjeka opsjednuti mora ležati a na grudi i čelo stavi mu se sedef trave kao i tri češnja bijelog luka. Tada se izgovori ova molitva:

“Sa dva su te stavili unutra,

sa tri sam te izvadio.

Tvoj anđeo čuvar te zove (izgovori se ime opsjednute osobe).

Ubrzo nakon toga duh mora napustiti tijelo bolesnika.