3.03.2022.

DEVET SAVJETA ZA SRETNI DOM

Kategorija: MAGAZIN

Kuća je naše utočište, zona komfora gdje se osjećamo najsigurnije i najzaštićenije, jedino mjesto na kojem se zaista odmorimo, napunimo energijom i gdje oslobodimo svoju kreativnu stranu. Krov i zidovi nisu napravljeni samo da nas zaštite od nevremena i hladnoće nego i da naprave sigurnu barijeru između nas i vanjskog svijeta, posla, neprijatnih situacija, što svakako predstavlja ogromnu korist za mentalno i fizičko zdravlje. Kada negativna energija zavlada domom onda nam kuća postaje svojevrsni zatvor iz kojeg želimo pobjeći jer se više ne osjećamo bezbjedno i sretno.

U parapsihologiji sposobnost da shvatimo historiju i energiju nekog objekta ili okruženja naziva se psihometrija. Naime, životni prostor neprekidno se puni senzacijama i emocijama koje mi i ostali ukućani proživljavamo. I ne samo to, često događaji koji se dešavaju između tih zidova mogu da izazovu povećanje kako pozitivne tako negativne energije. Stoga je od suštinskog značaja poznavati tehnike i načine eliminacije neželjene energije kako ona ne bi narušila naše raspoloženje i zdravlje.

Detektirati akumulaciju loše energije nije teško, samo treba da obratite pažnju na neke dobro definisane signale:

– Kada otvorite vrata kuće osjećate stezanje u grudima.

– Česte žalbe i male svađe s partnerom i djecom.

– Imate osjećaj da je sve blokirano: posao, uspjeh, ljubavni ali i društveni život . Nema novih prilika, opsjedaju vas razne tuge i ne možete se otarasiti osjećaja da je nešto zapelo i stalo.

– Nerjetko imate košmare ili ste počeli da patite od nesanice.

 

DEVET SAVJETA DA ELIMINIŠETE NEGATIVNU ENERGIJU IZ KUĆE

Prije navođenja 9 savjeta za uklanjanje bilo kakve negativne energije iz vašeg doma, predlažemo vam da počnete cijeli projekat tako što ćete fokusirati tu namjeru u svom umu, na jasan i blagovremen način. Razmislite samo o tome kako ćete se osjećati nakon primjene naših predloga, vašeg psihičkog rasterećenja, novi mogućnosti vaše porodice, fantastičnih prilika koje će vam se predstavljati iz dana u dan. Nemojte formulisati negativne misli niti pomišljati na bilo koju osobu koja vam izaziva nervozu ili anksioznost.

 

Razvrstavanje

Svima nam je zajednički problem da tokom godine nagomilamo mnogo stvari koje su uglavnom raspoređene na neuredan način unutar kuće. Mjesta u domu gdje se sakupljaju nekorišteni predmeti predstavljaju neku vrstu blokiranog prostora u kome energija ne može slobodno da cirkulira, što uzrokuje zaustavljanje pozitivnosti i dobrih vibracija. Zato se nemojte puno razmišljati. Bacite ili poklonite sve što vam više nije potrebno, pažljivo očistite svaki kutak mikrofiber krpama i prirodnim i ekološkim deterdžentima. A ako želite da radite velike stvari i imate dovoljno vremena, prefarbajte i zidove kuće.

 

Zelene biljke

Unošenjem prirode u svoj život i dom povećavamo pozitivne vibracije u neposrednoj okolini. Dovoljno je da u stanu ili kući imate nekoliko saksija sa živim cvijećem i uvjerit ćete se i sami kako imate prijatan osjećaj uranjanja u oazu sačinjenu od mira i spokoja. Zeleni mini-vrtovi su moćni katalizatori energije. Pročišćavaju zrak, omogućavaju vam da bolje dišete i ugodno ukrasite prostor. Među najpogodnijima za to su aloa vera, fikus i prelijepe orhideje.

 

Otvaranje prozora

Zrak i čist kiseonik moćni su talismani protiv negativnih događaja. Ako vam temperatura dozvoljava, otvorite sve prozore dok čistite i kada završite. Udahnite svjež vazduh koji ulazi i vizualizuje užurbani tok svjetlosne boje koji prolazi kroz vaše sobe i čisti ih neprestano. Ako možete, stavite na balkon ili u vrtu također deke i jastuke sa kreveta te ih ostavite na Suncu najmanje sat vremena.

 

Metla

Kada treba da očistite kuću, koristite metlu umjesto usisivača. Veoma je cjenjena u Feng-Šuiju jer taj ručni gest čišćenja stvara momentalnu promjenu energije. Ovo radite ne samo kada treba da čistite, već kad god primjetite da je atmosfera teška i represivna. Metla čak i ne mora da dodiruju pod, ono što je važno je simbolično značenje gesta. Mali savjet: uvijek gurajte poteze metlom prema otvorenim vratima ili prozoru. Na taj način ćete dodati preciznu poruku svojoj akciji: stara enerija mora otići daleko i ustupiti mjesto novoj koja regenerira.

 

Lijepe riječi

Lijepe i ugodne izjave su one koje vam zagriju dušu i izmame osmijeh. Zato vam nudimo mali trik: svaki put kada krenete da se požalite na nešto cijelu rečenicu zamjenite sa rječju zahvalnost. Zahvalite se za ono što jeste, zahvalite se za svoju familiju, za cvijet koji je procvjetao vani i tako uljepšao svijet ili jednostavno za divan i vedar dan. U početku će ovo biti teško, i djelovat će krajnje jalovo, ali uvjerit ćete se i sami da će postepeno postajati sve prirodnije i zabavnije. Vaše riječi i dobrota duše ispunit će zidove vašeg doma ljubavlju i zahvalnošću.

 

Popravci

Imate li u kući polomljene predmete kojih se ne želite rješiti, jer vam predstavljaju uspomenu ili su možda vrijedni, obavezno ih dajte popraviti. Prema Feng-Shuiju, u stvari, svaki polomljeni ili pokvareni predmet zarobljava negativnu energiju i potom je ispušta u okolinu.

 

Bijela kadulja

Posebnu pažnju zaslužuje bijela žalfija, koju možete koristiti u formi osušenog buketića ili kao mirisni štapić. Posjeduje veoma važno značenje sa ritualne tačke gledišta pošto se smatra jednom od najefikasnijih ljekovitih biljaka za uklanjanje negativne energije. Za učinkovito pročišćavanje energije radite na ovako: zatvorite prozore, zapalite suhu kadulju u nekoj metalnoj posudi i prođite s njom kroz svaku prostoriju u kući, namjerno se zadržavajući po pola minute u ćoškovima. Nakon završetka kađenja sačekajte deset minuta a onda otvorite prozore i pustite da napolje izađe loša energija.

 

Topla kupka

Negativne riječi su toksične, uđu u kožu i djeluju u vašem nesvjesnom. Pored kuće ili stana pročistite i sami sebe  toplom kupkom u kojoj ćete rastvoriti tri kašike krupne morske soli, nekoliko listova žalfije te dvije kapi narandže ili esencijalnog lavandinog ulja. Potrebno je svega 20 minuta da obnovite energiju.

 

Pljesnite dlanovima

Gest pljeskanja rukama, prema šamanima, ima sposobnost da uhvati stagnirajuće i negativne energije. Nakon pročišćavanja slanom kupkom, idite po kući i plješćite rukama gdje osjećate težak zrak. Možete se koristiti i sa malim zvonom, posebno srebrenim.