21.07.2021.

Devet čvorova za svezati muškarca

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

U magijskoj praksi mnogih naroda postoje vradžbine sa kojima se određeni muškarac ili žena mogu privremeno ili trajno učiniti impotentnim ili sterilnim. Takve čarke redovito je izvodila ona osoba koja je htjela spriječiti nečiju bračnu sreću i dobijanje potomstva, ili u onom blažem slučaju, razdvojiti muža od ljubavnice.

U Bugarskoj je i u današnje vrijeme popularno izvođenje nekog od magijskih postupaka koji ima za cilj “vezati mladence”. Kao što se može pretpostaviti vradžbina se radi na svadbi, tako što bi vještica uporno gledajući u pravcu mladog para, na niti konca svezala tri čvora, govoreći za svaki čvor kratku basmu. Odmah nakon toga, zavezani konac ugurala bi u katanac i zaključala ga, čekajući pogodnu priliku da lokot podmetne kod praga ili nekog drugog mjesta, preko kojeg će mladenci proći. Uspije li u svom naumu mladi par neće moći uživati u bračnom životu, pošto će on postati impotentan a ona frigidna.

Kako bi se spriječila svaka moguća opasnost od ovako podmuklih vradžbina prije samog vjenčanja izvodili su se razni profilaktički rituali poput nošenja olabavljenog čvora na odjeći, noža oko pasa, raznih hodžinih hamajlija i koječega drugoga. No, ukoliko se ništa od navedenog nije poduzelo, te je mladi bračni par potpao pod djelovanje magije, on bi se najdjelotvornije izbavljao od zla uz pomoć kovačevog alata. Naime, neki mladoženjin prijatelj otišao bi potpuno nag tokom noći u kovačnicu i ukrao prskalicu, u kojoj kovači gase užareno željezo, i sa njom poprskao zavezane mladence dok oni spavaju. Time bi se oni oslobodili magije.

 

Pedeset nijansi vezanja

Kod Arapa čaranje za vezivanje ili blokiranje spolne moći naziva se rabt i vrši se vezanjem čvorova na niti konca koja se potom stavi u koziji rog te zakopa u stari i nepoznati grob. Kod Rumuna, ali i drugih romanskih naroda, ovakvo mađijanje se naziva ligadura ili u prevodu – vezanje, i izvodi se također na niti konca. U Rumuniji se smatra da postoji preko pedeset načina vezanja koji su vrlo slični i razlikuju se tek u ponekom detalju.

Ritual čaranja prilično je jednostavan. U Španiji i Italiji ukoliko bude u prilici da neopaženo izmjeri koncem muškarčev ud dok je u erekciji, žena nad tom mjerom sveže devet čvorova, sve vrijeme šuteći. Sa zavezanim koncem odlazi na nečiju sahranu i prije nego li se lijes spusti u raku iskoristi tu priliku i baci onaj konac u nju tojest da padne na zemlju. Tom prilikom prošapuće slijedeće riječi:

Kako se mrtvac ne vraća u život,
tako ni ti ne mogao biti sa drugim ženama osim sa mnom.

Vjeruje se kako čarolija vrlo brzo počinje djelovati te da vezivanje na muškarca ostavlja najčešće jak psihološki efekat pošto kod njega stvara iznenadni strah od zakazivanja i neuspjeha u obavljanju snošaja. Spominju se i neke fizičke tegobe žrtve ligadure poput nesvjestice, pojave trnaca u predjelu bedara i intimnog dijela, bolova u stomaku. Pored toga rumunske vještice tvrde da se vezanom muškarcu zdravstveno stanje može ozbiljno pogoršati pa da od toga i umre “jer mu krv sva pođe u glavu i izlije se u mozak“, što je naravno pretjerivanje i nema veze sa stvarnošću.

Čim osjeti da gubi potenciju, naročito kod ljubavnice, ili obratno kod supruge, muškarac se prvo obraća doktoru a kasnije vračarama i hodžama za pomoć. Tada obično prolazi neki od mnogih sugestivnih rituala koji su ponekad uspješni a ponekad bez ikakvog rezultata. Ako se desi da je muškarac vezan i ne može normalno živjeti sa svojom ženom po Rumuniji se traži prvo brašno iz novog mlina koje se u šaci odnosi na rijeku, baci u vodu i kaže:

Kako se oslobađa brašno iz mlina,
neka se tako oslobodi taj i taj,
i kako pop ide sa narodom kod rijeke Ivana Krstitelja
da blagoslovi vodu, neka isto tako on ostane čist i oslobođen.

Bude li muškarac dugo vremena zavezan onda njemu obično bajanje uz vezanje i odvezivanje konca tojest zaključavanje i otključavanje katanca neće pomoći. Tu jedini spas predstavlja bajanje nad korom drveta lipe. Ovo bajanje također pomaže i onda kada žrtva magije ne može koristiti neki drugi ud poput ruku ili nogu.

 

Saviti iglu za vjernost

U Bosni i Hercegovini, među bošnjačkim narodom, u prošlosti je bio prisutan pomalo čudan adet magijskog odgađanja defloracije mladenke sa kojim bi ona na mističan način prezentirala seksualnu dominaciju nad muškarcem. Naime, mladenkina majka ili tetka zagrijale bi šivaću iglu na vatri i onda je vještim pokretima savile tako da vrh igle uđe u ušice. Dok bi iglu pažljivo savijala žena bi govorila magijske riječi. Tako savijenu iglu u prvoj bračnoj noći mladenka bi stavila pod jezik i navodno mladoženja nije uspijevao, unatoč jakoj želji i strasti, postići erekciju i obaviti snošaj.

No, igla se nije savijala samo za prvu bračnu noć nego i onda kada bi muž postao nevjeran. Po kazivanju stravarke Fatime ona sama je mnogima ženama uz basmu savijala iglu i tako spasila brojne brakove. Prevarenoj ženi savjetovala je da savijenu iglu lagano baci za mužem svaki put kada posumnja da odlazi ljubavnici, a kada se on vrati, da je pokupi sa zemlje i iznova koristi. Kada bi nakon toga nevjerni muž nekoliko puta zakazao kod ljubavnice posramljeno bi se vratio u suprugino naručje a ona bi, kao garanciju daljnje vjernosti, onu istu savijenu iglu zakačila na zavjese u spavaćoj sobi.

No, znalo se desiti da je opisanu magiju radila ljubavnica pa bi onda prevarena supruga posezala za poništavanjem čarke tako što bi na stol stavila svoje gaćice a preko njih muževe i probola ih nožem. Takvim ritualnim postupkom navodno razbijala se volšebna moć savijene igle te oslobađala muškarčeva potencija. Osim toga, vjerovalo se da ona žena koja uza se nosi savijenu iglu ne može ostati u drugom stanju pa su je često posjedovale nevjerne supruge ali i mlade udovice.

U Cazinskoj krajini nekada se tvrdilo kako muškarac može sasvim slučajno postati seksualno vezan ukoliko nagazi ispod strehe na vlasi onih žena koje su se znale češljati pored prozora. Posebno je bila opasna otpala kosa žena i djevojaka koje imaju naviku prstima vrtiti u krug pramenove svoje kose. Nagazi li na takve vlasi, vjerovalo se, muškarcu će sasvim sigurno privremeno zakazati spolna moć. Interesantno je spomenuti za kraj kako se u modernoj psihologiji navika pojedinih žena da prstom namotavaju vrhove kose smatra znakom seksualne frustriranosti.