27.11.2023.

ČUVAJ SE, ČUVAT ĆU TE!

Kategorija: MAGIJA

U bosanskohercegovačkom narodu od davnina postoji predaja kako je Bog rekao čovjeku: „Robe moj, čuvaj se, čuvat ću te!“ Vodeći se tom folklornom predajom obični narod oduvijek je bio sklon nošenju hamajlija ali i raznim ritualima liječenja, obezbjeđivanja plodnosti, nafake i berićeta. Sama izreka je potpuno tačna jer, realno gledano, Bog nije javni servis u službi naroda nego svjetlost to jest putokaz prema kojoj se svi trebamo kretati. Sve drugo je upravo na nama samima. Na to se može nadovezati i česta izjava moje rahmetli majke koja je nama djeci običavala ponavljati:“ Bog ti je dao glavu, ruke, noge i dobro zdravlje pa se sam postaraj za sebe!“

A da smo toga svi bili i ostali svjesni širom naše divne planete najbolje svjedoči bogata svjetska praksa egzorcističkih molitvi, basmi i bajalice te razno-raznih rituala i obreda, od koji su neki u jednostavnijoj formi, dok su drugi nešto kompleksniji. No kako u današnje vrijeme većina ljudi i nema vremena za ove druge svakako je poželjno reći nešto više o onima koji su svojim sadržajem dostupniji a također ništa manje učinkoviti.

 

CRNA SVIJEĆA ZA UNIŠTENJE ZLA

U voodoo tradiciji upotreba svijeća je vrlo raširena i većina obreda se njima služi kako bi se povezala sa dobrim duhovima i nevidljivim bićima koji se odazivaju na plamen svijeće određene boje. Kako biste se imunizirali od svake vrste zla, a tu se misli na čarolije, uroke, nagaze, energetske vampire i prokletstva, ostavite zapaljenu crnu svijeću da gori cijelu noć u vašoj spavaćoj sobi. I to je sve što trebate napraviti.

 

MOLITVA 4 ARKANĐELA ZA PROČIŠĆAVANJE KUĆE

Zapalite bijelu svijeću i stavite je na bijeli stolnjak, zajedno sa upaljenim tamjanom, čašom vode i malim tanjurom soli. Tada, u potpunom miru i tišini, izrecite ovu molitvu:

„Blaženi arkanđeli, ti sveti Mikaelu, ti sveti Gabrijelu, ti sveti Rafaelu, ti sveti Urielu. Blagoslovite moj dom svojom energijom mira, harmonije, ljubavi i svjetlosti. Blagoslovite ove elemente da se duhovno očisti moj dom s njima. Okružite ovu kuću svojom zaštitom i pomozite mi da je očistim od svih negativnosti tako da kroz nju uvijek može proticati ljubav i mir Božji.

Arkanđele Mikaelu, pročisti ovaj dom vatrom svoje ljubavi.

Arkanđelu Gabrijelu, neka ova voda odražava tvoju čistoću, da bi očistila moj dom i pretvorila ga u oazu spokoja.

Arkanđele Rafael, izliječi moju okolinu ovim tamjanom kao simbolom zraka koji udaljuje sve loše stvari a priziva sve dobre energije.

Arkanđele Urielu, blagoslovi ovu sol, da se kroz nju moj dom obnovi i oporavi, okruži ga svojom snagom.

Hvala vam, dragi arkanđeli, na pomoći i druženju, i što sam izrekao svoju poruku i molbu Božanskoj ljubavi. Molim vas, pridružite mi se u ovom duhovnom čišćenju moje kuće.“

 

Sve što ste koristili u ovom ritualu ostavite 4 dana na stolu, i svaki dan iznad toga ponavljajte ovu molitvu. Na kraju četvrtog dana kuća će biti pročišćena i zaštićena. Da bi ritual bio jasniji treba naglasiti da se ista bijela svijeća pali svaki dan a četvrti, zadnji dan, ostavi se da izgori do kraja. Voda u čaši se ne mijenja jer ona tokom ovih nekoliko dana upija u sebe negativnu energiju, kao i sama sol, pa se na kraju rituala oboje iznesu napolje i bace niz rijeku odnosno voda se prolije a sol baci.

 

ZLO BJEŽI PRED RUŽMARINOM

Kada želite obaviti čišćenje od negativne energije koristite grančicu ružmarina mašući njome preko mjesta ili osobe pritom izgovarajući sljedeću basmu:

Blaženi ružmarinu posvećen si od Boga, da nikneš a da nisi posijan.

Blaženi ružmarine, zahvaljujući tome što ti je Bog dao,

molim te da pustiš dobro i svjetlost unutra, a sve ono loše van!

IZBACI ZLOG DUHA SVAĐE IZ KUĆE

Svađe se mogu dogoditi bilo gdje: u kancelariji, dok posjećujemo prijatelja a vaš je supružnik loše raspoložen, ili nam dijete „povuče živac“, neki komšija ili nešto drugo. To uzrokuje da „loše vibracije“ ostaju duže u prostoru nego što bi trebalo i time pogoršavaju atmosferu. Da biste eliminirali ovu negativnost i omogućili da se stvari prirodno vrate na pravi put, bez negativnosti koje se nakupila u okolišu, slijedite ovaj jednostavni ritual. Stavite u čašu kocku leda blizu mjesta gdje je svađa počela. Kako se led topi, tako će se negativna energija apsorbirati u vodu. Nakon toga, kada se u potpunosti otopi, izlijte tekućinu negdje napolje. Kuću ili stan zatim poprskajte vodom sa tri izvora, koju ste sjedinili u jednu, ili pak sa svetom vodom.