25.07.2021.

Čudotvorni zapis na listu omana

Kategorija: ZAPISI I HAMAJLIJE

Staro, ili bolje rečeno tradicijsko, pravilo je da se kod hodže ide po pomoć onda kada neki čovjek bude bolestan a unatoč tome svi su mu liječnički nalazi dobri i ne otkrivaju nikakvo medicinsko oboljenje. Takav čovjek se ne osjeća dobro: boli ga glava, stomak, zglobovi, leđa, nešto ga u grudima guši i trga, posebno pred zalazak sunca i noću, ima noćne more i dobije veliki strah. Iako postoji još nekoliko simptoma ovi navedeni su među glavnima.

Kada bolestan čovjek posjeti hodžu ovaj će ga prvo upitati kako se zove te za ime njegove majke. Ako bolesnik ne bi slučajno znao ime svoje majke, onda hodža koristi ime Hawa (Eva), pošto se ona smatra majkom svih ljudi na svijetu. Nakon konvertiranja pojedinih slova oba imena u brojeve, njihovog sabiranja i oduzimanja, hodža će dobiti broj prema kojem će toj osobi „otvoriti zvijezdu“. Bude li, na primjer, finalni broj 2, onda se čita sudbina koja se krije pod tim brojem odnosno zvijezdom:

Čovjek koji se nalazi pod ovom zvijezdom voli obrazovane ljude, učen je i što namjerava ostvaruje, dobar mu je napredak u kući, sa dobrim se ljudima druži. U pogledu imovine je imućan. Braće ima i od njih ima mnogo koristi. Oca i mater ima i od njih mu je mnogo dobro. Sinova i kćeri imaće dosta. Bolesti ima: boluje od nogu i od koljena, ali to dugo ne traje. Ženu ima i žena mu je dobrodušna. Smrt mu je od srčane bolesti. S desne strane ima znak sihira i tu ima bolove. U pogledu imovnom dobar je. Zarađuje solidno i dovoljno za dobar život. Živjet će 80 godina, sedam mjeseci i sedam dana, ali Allah zna najbolje!“

Nakon što mu je pročitao sudbinske odrednice hodža pita bolesnika želi li hamajliju, pošto u opisu svake od 12 zvijezdi naznačen je i tekst hamajlije i uputa kako je koristiti. U ovom slučaju bolesniku pripada jedna hamajlija i četiri zapisa (tilsuma). Ukoliko bolesnik izjavi da želi hamajliju, onda se piše hamajlija i taj papir će osoba kada dođe kući potopiti u posudu vode, u kojoj su pomiješane vode sa tri izvora. Pošto hamajlija prenoći u vodi ona se pije naredna tri dana, kako bi se na taj način iz organizma eliminisao svaki uticaj crne magije ili džina. Ukoliko je bolesnik kršćanin on ta tri dana ne smije da pije vina i rakije, niti smije jesti svinjetine i bijelog luka. Što ostane od ove vode, četvrtog dana treba da se prospe u rijeku.
Uz hamajliju hodža napiše i tri, ponekad i više, zapisa kojima će bolesnik ubrzati samo liječenje.

Njihov sadržaj je najčešće pojedini ajet ili dova namjenjena ozdravljenju. Na primjer, zapis koji se stavlja u vodu, koju bolesnik tri dana pije, obično ima napisan sljedeći tekst: „Bismillahir errahmanir rahim alekalahu tabareke ve sala išfi šifaeke Ya Šafi Ya Kafi Ya Meafi“

Zapisi, tilsumi, hamajlije Sadd10

Pojedini zapisi se pišu i na listovima omana (Inula helenium), sa tim da se manji listovi koriste za djecu a veći za odrasle. Obično, nakon što se zapis napiše na listu omana zamota se u crvenu krpu i stavi u jastuk bolesnika. Slično tome, ako se zapisi koriste za kađenje onda se uz njih stavlja i nekoliko stručaka suhog sedefila ili sedefa (ruta graveolens), inače u bosanskom narodu izuzetno cjenjene biljke, koja može po svom magijskom svojstvu zamjeniti tamjan. Dok je u Bugarskoj i Rumuniji bosiljak najvažniji rekvizit magije to je u Bosni, bez svake sumnje – sedef. Nekoliko listova sedefa obavezno se stavlja i u hamajliju, kako bi ona imala duplo jače djelovanje i štitila svog vlasnika od svakog zla.