4.02.2022.

ČUDNOVATO JAJE CRNE KOKOŠKE

Kategorija: MAGIJA

 

Vjeruje se da prvo jaje koje snese mlada crna koka treba pojesti jer ono ima moć da produži čovjeku život. Kakve još tajanstvene moći krije ovaj poznati čarobnjački rekvizit saznajte u nastavku teksta.

 

U Bosni ali i u Rumuniji, kao i Bugarskoj, postoji predaja kako se iz prvog jajeta koje snese mlada crna koka može izleći đavolski sluga koji se u Bugarskoj zove mamniče a u Bosni cikavac. Na tu nimalo ugodnu misiju obično bi se odlučila neka seoska žena sklona mađijanju, koja bi 21 dan nosila jaje pod pazuhom, pazeći da ga ne slomi. Za to vrijeme ne bi se kupala, umivala niti molila Bogu. Kad bi se jaje napokon otvorilo iz njega bi se pojavilo dvoglavo žuto pile, cikavac, koje bi žena držala u kući i hranila a on bi joj zauzvrat noću obilazio tuđe kuće, krao po njima mlijeko i maslo, te radio i druge zadatke.

U Češkoj egzistira uvjerenje da se jaje nosi devet dana ispod lijevog pazuha i za to vrijeme onaj ko to čini ne smije da se pere, češlja niti sječe nokte ili kosu. U susjednoj Austriji narod tvrdi da ukoliko čovjek nosi ispod lijevog pazuha sedam dana to jaje iz njega će se izleći mali đavo koji će mu ispunjavati želje tokom života u zamjenu za dušu. U oba slučaja jaje mora biti sneseno u petak.

Kod Mađara postoji vjerovanje da se prvo jaje koje snese crna kokoš odnese i položi na raskršće za vrijeme punog Mjeseca. Ako je noć prava, đavo je u pokretu i mora preći preko raskršća. No zbog jajeta to ne uspijeva pa se otkriva crnomagijašu, koji tada izgovara svoj zahtjev, a kojem se đavo mora povinovati. Nakon ispunjenja onoga što se htjelo crnomagijaš je obavezan izgovoriti odgovarajuću formulu, prije nego podigne jaje s raskršća, ili bi u protivnom mogao biti napadnut od strane đavola.

 

ČARKA DA VOLI I NE VOLI

Kao dualistični rekvizit koji privlači i odbija duhove zla jaje crne kokoške je nezaobilazno u ispredanju različitih čarki. Ponekad se kombinuje sa drugim čarima a češće koristi individualno.

Ciganske vračare prvo jaje koje snese crna kokoš smatraju ljubavnom čarolijom samom po sebi te stoga tvrde da je u njega dovoljno samo dodati neke sastojke da bi se ona ostvarila. Naime, jaje se izbuši na oba kraja i njegov sadržaj se ispuše napolje tojest isprazni se. Prazna ljuska stavlja se blizu toplote šporeta da unutrašnja vlaga ispari a zatim se u ljusku jajeta stavi pramen kose, nekoliko komadića noktiju i eventualno, ako je to moguće, dvije ili tri kapi krvi te osobe čiju ljubav želite zauzvrat. Na kraju se tako napunjeno jaje zakopa u grob nekrštenog djeteta i ako se nakon tri dana pronađe vlaga u ljusci jajeta, onda je sasvim sigurno da će čarka uspijeti.

Ovaj čudesni dar tajanstvenih sila pronašao je svoje mjesto i u bračnoj magiji. Supruga ako želi da joj muž bude ponovo zaljubljen u nju kao nekada, uzima jaje koje je prvi put snijela crna kokoška. Ona ga strpljivo nosi ispod lijevog pazuha sedam dana pazeći da noću ni pod kojim okolnostima ne dodiruje muža. Osmog dana jaje razbije, isprži na ulju, i da mužu da pojede. Ili s njime napravi kolač.

Kako se god može prizvati ljubav tako može i mržnja. U jevrejskoj magiji jaje od crne kokoši kuha se u mokraći i onda prepoli na dva dijela: jedan dio se daje psu, a drugi mački da pojedu govoreći: “Kao što se pas i mačka mrze, tako neka mržnja zavlada između N. i N.” Time je čarolija omrze bačena.

U vještičarstvu se smatra da jedina stvar koja može zamijeniti menstrualnu krv (za izradu ljubavnih čarki) jeste krv crnog pileta.

 

LIJEK ZA UROK

Od davnina, doslovno još iz antičkih vremena, znalo se da crna kokoš u sebi nosi čaroliju iscjeljenja, pa su je seljaci rado držali u svom dvorištu pošto je ostale domaće životinje, ali i ukućane, štitila od zlog oka i magije. Ponekad bi se znalo desiti da ta kokoš snese malo jaje, koje se u Njemačkoj zove “druider”, a koje bi vlasnik bacio iznad svoje glave tako da odleti preko krova kuće. Slična ritualna praksa postoji u Češkoj gdje se tvrdi da mlada crna koka prvo jaje snese bez žumanca. Ako se ono baci preko krova kuće, taj će dom zauvijek biti zaštićen od napada crne magije.

U Španiji, kao i u svim drugim zemljama gdje se govori romanski jezik, tradicionalno se za liječenje uroka odabire utorak ili petak, pošto su oba dana priznata kao volšebna odnosno pogodna za mnoge vrste izlječenja.

Čim bi dijete loše spavalo, naglo izgubilo apetit ili bez razloga postalo plačljivo posumnjalo bi se na urok. Kako bi se tom problemu stalo na kraj potražilo bi se jaje crne koke i njime izmasiralo dijete.

Dok se jajetom dodiruje po glavi i tijelu urečene osobe izgovaraju se sljedeće riječi: “Ovim jajetom crne kokoške čistim te, sine Tomasov i Valentinin, od zlog oka koje su ti dali iz zavisti i ljubomore, iz osvete ili iz mržnje.”

Nakon upotrebe jaje bi se iznijelo napolje, stavilo na zemlju, a potom bi se po njemu polilo alkohola u obliku znaka krsta i zapalilo. Time bi “izgorio” urok i bolest koju je donio sa sobom.

Španjolske iscjeliteljice (mudre žene) tvrde da se može kazniti urokljiva osoba koja je dijete učinila bolesnim tako da mu se na čelu razbije jaje crne kokoške. Istog trena urokljivcu će urok biti vraćen a oči ga zaboljeti.

Osim toga, na području Latinske Amerike urečenu djecu roditelji imaju običaj  okaditi sa perom crne kokoške kako bi odmah ozdravila

 

Da bi se urečeni izliječio od zlog oka, bolesnik se “pomete” bijelom ružom i crvenom ružom. Zatim se svježim kokošijim jajetom masira po cijelom tijelu a nakon toga ono se razbije u čašu s vodom. Po vrhu čaše stavi se sedam čili papričica formirajući znak krsta. Ako je urok od muškarca bjelanjak jajeta se izdužuje, ali ako je od žene, on se prepolovi na dva dijela.

I za kraj treba se vratiti na početak teksta i kazati još ponešto o iscjeliteljskoj snazi jajeta crne koke poput toga da su stare Njemice u prošlosti liječile njime bruh trljanjem po oboljelom mjestu. Drugdje se vjeruje da onaj ko popije jaje crne kokoške neće oboljeti od upale grla.