8.08.2021.

Ciganska magija: ČARKE BOSANSKIH ROMA

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

O tradiciji i načinu života bosanskih Roma ne zna se mnogo djelomično zbog slabog interesovanja zvanične struke, posebno etnologa, a većim dijelom i samog načina njihovog života. Međutim, potrebno je kazati da Romi imaju vrlo bogat mitološki svijet i razna religijsko-magijska vjerovanja koja prenose usmenim putem s koljena na koljeno.

 

MEDENI KOLAČ LJUBAVI

Ako treba dvoje da se zavole, treba ovako da se uradi. Kada neko zakolje krmaču, od njega se traži da mu da njenu vaginu. Onda se od pšeničnog brašna i meda napravi probušeni (šuplji) medeni kolač. Na taj kolač stavi se svinjska vagina. Kad momak vidi djevojku koja mu se sviđa treba da je pogleda kroz taj kolač a u sebi da govori:

Bože milosni, kao što moje srce puca za njom i kao što je volim tako okreni i njenu pamet da i ona mene zavoli i da me može da bude bez mene, kao što ni ja ne mogu bez nje.

Djevojka koju je mladić ovako opčarao ubrzo će se zaljubiti u njega.

 

CIGANSKA KLETVA

Kad se Cigan posvadi sa nekim i hoće da ga prokune onda ide putem i kupi suhe slamke, kamenčiće i suhu balegu (goveđu ili konjsku) pa dođe do a koje kakve bogomolje, ubaci slamke i govori:

Kao što su god suhe ove slamke tako neka se osuši i on.

Zatim ubaci balegu rekavši:

Što bi mu god Bog dao u ovoj godini nafake nek se odbije od njega smradom kao ova balega.

Kada najzad baci kamenčiće kaže:

Bože zlatni, kao god što je ovaj kamen skamenjem, tako neka mu se sreća kameni i da ostane bez nje.

Pošto je sve bacio, odlazi kući ne okrećući se nazad.

 

OMRZA

Ako hoćeš da zavadiš muža i ženu ili kućnu čeljad između sebe, treba da uhvatiš svinjsku, pasju i mačju krv. S njome treba da se zamjesi kolačić koji je u sredini probušen, pa ga ostavi da se osuši. Kad bude suh, uzmi kolač pa kroz njega gledaj na onoga na koga si ljut. Pritom možeš da kuneš kako god i šta god hoćeš. Treba najprije da ovako govoriš:

Kao što god ne mogu da se slože svinja, pas i mačka, tako se ne slagali taj i taj.