28.03.2022.

ČEŠKI LIJEK PROTIV BRADAVICA

Kategorija: MAGAZIN

Bradavice je moguće izliječiti i zauvijek ih se rješiti. Kako? Otkrijte u nastavku teksta koji otkriva kako se one vijekovima liječe u Češkoj. Koliko ima istine u svemu ovome možete sami provjeriti kroz neki od dolje navedenih recepata.

O bradavicama danas više manje svi znamo ono najbitnije tako da nije potrebno ulaziti u detaljniji opis. Mnogo bitnije od toga je pronaći odgovarajući lijek i sredstvo za njihovu eliminaciju. U ovom prilogu pozabavit ćemo se češkom narodnom medicinom koja ima, kako i sami vidite, jedinstvene recepte i metode liječenja. Tomošnji narod još uvijek tvrdi da se bradavice i pjege na tijelu ne smiju brojati jer će im se u protivnom povećati broj. Još se k tome  kaže da ukoliko prebrojite nekome njegove bradavice dobit ćete ih na istom mjestu tijela a taj koji ih ima izgubiće ih.

 

Ako se na ulici nađe bačeni kuhani grašak treba ga pokupi i njime namazati po bradavicama u vremenu dok je Mjesec u fazi opadanja. Za osam dana bradavice će potpuno nestati.

U periodu dok Mjesec na nebu raste, ide ka uštapu, treba sat vremena brisati bradavice crvenim lukom a onda taj luk zakopati na mjestu gdje do njega ne mogu doći miševi.

Ko ima bradavice na rukama treba oprati ruke u vodi koja se nakupila u plugu, a koji je ostao napolju tokom grmljavine. Osam dana kasnije bradavice će potpuno iščeznuti.

Bradavica se čovjek može osloboditi ako mu neko kaže da je upravo napolju vidio mladi Mjesec. Odmah nakon te vijesti on ulije sebi vode u usta, ali je ne guta, i izađe napolje ne gledajući u smjeru Mlađaka te izlije vodu tri puta preko bradavice. Potom se vrati u kuću.

Posebno djelotvornim i učinkovitim smatra se ovaj ritual a za koji Česi kažu da ne može omanuti. Potrebno je da nakon kiše osoba koja ima probleme sa bradavicama ode u šumu, i tamo potraži sivog poljskog puža (Helix Limax agrestis) te s njim potare sve svoje bradavice. Zatim se stane na Sunce da se sluz osuši na koži. Potom se treba umiti na nekom šumskog izvoru i ubrzo će sve bradavice koje je dodirnula sluz nestati. Potrebno je samo napomenuti da je ritual izvediv, samim time i djelotvoran, isključivo u periodu dok je Mjesec u opadajućoj fazi.

U drugom receptu češke narodne medicine veli se da se treba uzeti vrtnog puža, probosti ga se štapom i njime tri puta pomazati bradavice. Iza toga puž se baci i kada se on osuši bradavice nestanu.

U trećem receptu savjetuje se da navečer, kada Mjesec izlazi, pokušate udesiti situaciju da slučajno ugledate puža. Njime namažete bradavice a puža potom stavite između dva kamena, kako ne bi mogao otpuzati, i u desetak narednih dana bradavice će se povući i nestati.

U mjestu Studena postoji sljedeći lijek za tjeranje bradavica: očnite brojati bradavice, ali od unatrag. Uvijek morate početi s većim brojem od stvarnog broja. Zatim uzmete slamu, razrežete je preko bradavica, a onda ostavite slamke na bradavicama neko vrijeme, bar desetak minuta. Na kraju se slama s ruke pomete kokošijim perom u čistu krpu i zakopa na vlažno mjesto. Na taj način bradavice će nestati.

Ako imate bradavice, namažite ih tri puta odozgo prema dolje masnom junetinom i potom je zakopajte ispod strehe; kako će meso istrunuti tako će i bradavice nestati.

Uđe se u crkveno dvorište prije sunčeva izlaska i bradavice se navlaže rosom s devet grobova. Ne smiju se brisati ruke nego sačekati da se rosa sama osuši na njima.

Ili se uzme konac, koji ste prethodno navlažili svojom slinom, i iznad svake bradavice svežite ga tri puta u čvor govoreći: ” U ime Oca † Sina † i Svetog Duha † Amin”. Na kraju konac zakopajte ispod strehe. Kada istruhne konac bradavice će se povući i nestati.