28.07.2021.

Čarobna moć voska

Kategorija: MAGAZIN

Pod pojmom vosak podrazumijeva se supstanca životinjskog ili biljnog porijekla, a također može biti napravljen i vještački od prirodne nafte ili da pak bude potpuno sintetičkog porijekla. No, u ovome tekstu bit će riječi uglavnom o pčelinjem vosku, onome koji ove vrijedne životinjice ispuštaju pri pravljenju saća.

Po vjerovanju bošnjačkog naroda na 40 godina prije Kijameta odnosno Smaka svijeta nestat će sa lica Zemlje tri božanska, sveta dara: ovaca, pšenice i pčela. Vodeći se tom predajom da se zaključiti koliku važnost pčelama pridaje naš narod. I koliko je njihov opstanak bitan za sam ljudski rod.

Prema kazivanju pojedinih hodža, koji se bave pisanjem hamajlija i zapisa, vosak je materijal od kojeg redovito bježe džini i šejtani pa je stoga on našao svoju primarnu svrhu u izradi hamajlija. Naime, svaki ozbiljan i na glasu hodža obavezno na kraju rada hamajliju omata mušemom odnosno povoštenim platnom, prije nego je uruči onome za koga ju je radio.

Voskovanje i zmije

U narodnoj medicini istočne Evrope prisutna je po svojoj formi jednostavna ali ipak zanimljiva metoda liječenja negativne energije upotrebom voska. Praksa je identična salijevanju strahe i bazira se na izgovaranju kurativnih magijskih formula te topljenju i izlijevanju voska u posudu sa vodom. Ritual se naziva “voskovanje” i njime se bave uglavnom osobe sa darom liječenja.

Postupak je prilično jednostavan; na plamenu svijeće otopi se u metalnoj kašiki komad voska te se izlije u posudu sa vodom. Tom prilikom kapljica voska po njenoj površini oblikuju raznličite forme i oblike na osnovu čijeg odgonetanja se donose određeni zaključci. Tada se uobičajno traže uzroci lošeg bolesnikovog stanja tojest izvor zla pod čijim je djelovanjem. To su uglavnom urokljive oči, zli duhovi ili čarolije.

Važnu ulogu u detektiranju uticaja negativne energije imaju oblici slova, na primjer, formira li se u vosku slovo T znači da je magija rađena na stan ili kuću. Bolesnik kada boravi u kući osjeća nervozu, nešto ga guši i davi, a čim iziđe napolje lakše mu je. Idući dalje, slovo X otkriva kako je zlo rađeno na ljubav, a primjerice slovo U da je magija podmetnuta u hrani.

U susjednoj Hrvatskoj, tačnije u Slavoniji, u jednom malom selu, donedavno je živjela gospođa mađarskog porijekla koja se vrlo uspješno bavila voskovanjem. Po utvrđenoj proceduri onaj ko bi dolazio kod nje po pomoć donosio bi  biljege odnosno po maleni pramen kose od svakog ukućana, malo kreča i zemlje. Sve navedeno bi bilo pospremljeno u vrećici koju bi ona prije početka rituala stavila ispod posude sa vodom, u koju će naknadno salijevati rastopljeni vosak.

Držeći u ruci križ izgovarala bi bajalicu na mađarskom jeziku i sipala rastopljeni vosak u vodu. Osoba za koju bi radila ritual za to vrijeme sjedila bi blizu nje te u rukama držala dva kipa Isusa i Gospe. Čim bi kapljice rastopljenog olova dodirnule hladnu površinu vode istog trena bi formirale različite oblike među kojima je ona raspoznavala loše i dobre znakove.

Ukoliko bi se vosak na vodi uobličio u lik jedne ili više zmija to je njoj bio pouzdan znak prisutnosti crne magije kod bolesnika. Voštane zmije bi ona potom vadila iz vode i ljutito lomila, želeći na takav simboličan način slomiti i moć same magije. No, ukoliko nije bilo vradžbina vosak bi formirao oblike poput krune ili Gospina kipa.

Osim salijevanja voska pokojna gospođa bavila se i gledanjem u karte ali samo onima koji nisu bili pod uticajem crne magije.

Lutkica za ljubav

Treba naglasiti kako je vosak dualistična supstanca jer u svojoj naravi može poslužiti za neutralizaciju magije ali isto tako i za izradu moćnih vradžbina.

Praksa upotrebe voštanih figurica datira još iz drevnog Egipta, prijestolnice magije, gdje se bilježe predaje o faraonovim svećenicima-čarobnjacima koji su kažnjavali vladareve neprijatelje bodući njihove voštane figurice iglama ili ih topeći na vatri kada bi htjeli izazvati ljubav i strast kod određene osobe.

Ova čudesna praksa se iz Egipta preko starih Grka i Rimljana proširila po Evropi pa je recimo pronalazimo i na Balkanu. Naime, djevojke po Rumuniji običavaju od malog komada žutog voska oblikovati ljudsku figuru sa muškim obilježjem,  koja tako simbolično zamjenjuje osobu na koju se želi magijom uticati. Djevojka si u mislima dočara lik željenog mladića i držeći lutkicu iznad vatre govori:

Kao što se topi ovaj vosak na vatri, tako neka se i tvoje srce topi od ljubavi prema meni.

Nakon toga, vjeruje se, kako će se u željenom mladiću probuditi vatrena želja ka djevojci i on će je zavoljeti svim srcem te na kraju oženiti.