21.10.2022.

BUDITE VLASNIK ZAPISA PROTIV UROKA

Kategorija: MAGAZIN

Pojam urok potiče iz ilirskog jezika i označava fascinaciju sa nečim, očaranost onim što vidimo. Prema ustaljenom vjerovanju urok je zli pogled, ali i negativna manifestacija jezika, kada se izgovaraju pohvale prepune ljubomore. Riječ je zapravo o nekontroliranoj snazi našeg spiritualnog tijela. Od uroka se može razboljeti ali i umrijeti.

Uzbekistanci su narod koji tradicionalno gaji vjerovanje u zlokobnu moć ljudskog pogleda, ali i jezika, s kojima se može nanijeti ozbiljna šteta drugom ljudskom biću, naročito malom djetetu.

Najčešći simptomi urečenosti su pojavljivanje crnih mrlja na leđima ili licu djeteta. Dijete odbija majčinu sisu. Također, odbija ponuđenu hranu, bježi od stola. Ukoliko je urok jači dijete postaje nemirno, izgubi apetit za hranom koju inače voli i hoće da pije samo mlijeko. Hvata ga depresivnost i gubi interes za ono što se dešava oko njega. Doktori ne mogu dati nikakvu dijagnozu djetetu koje je oboljelo. Jer to nije medicinski izlječiva bolest.

 

Nošenje zapisa

Kako bi zaštitili malu djecu od zli očiju i jezika, narod se za pomoć obraća muli koji piše molitve u obliku zapisa kojeg dijete nosi oko svog vrata.

 

Mazanje sa čađi

Bebama se maže crna čađ po čelu dok se na rub odjeće prišiju raznobojne perle “za oči”.

 

Nošenje ziherice (špendle)

Ovoj praksi zaštite od uroka najviše su skloni stariji ljudi, koji strahuju od djelovanja nečijeg jezika i očiju, pa nose zakvačene špendle na rubu svoje odjeće ili na nekom drugom vidljivom mjestu.

 

Salijevanje olova

Da se čovjek oslobodi od negativnog kontakta s nečijim pogledom njemu se iznad glave u posudu s vodom izlije rastopljeno olovo, koje onda u sebe apsorbira ili “upije” urok.

 

Bacanje uroka

Za ovu metodu neki koriste vatru a drugi sol tako što njima okruže nekoliko puta oko urečenog a potom sol ili vatru bace niz rijeku ili na neko drugo mjesto.

 

Otpuhivanje uroka

Ovo se izvodi uz pomoć kur'anskih ajeta koji se izgovaraju iznad urečenog a onda se u njega puhne tri, pet ili sedam puta. Neki drugi umjesto na urečenog pušu na nož ili konjski bič.

 

Spaljivanje kose

Nekada je bio adet da se gostu prije nego li napusti kuću, u kojoj ima male djece, odsječe pramen kose. On bi se potom zapalio i tim dimom okadilo dijete. U slučaju da se ovo propustilo kao zamjena poslužile bi dlake sa vrha psećeg repa.

 

IMAJTE SVOJ ZAPIS PROTIV UROKA

Kako biste posjedovali jako moćan zapis protiv djelovanja urokljivih očiju isprintajte si ovaj zapis i nosite ga uza se u novčaniku ili uramite i stavite na zid te svakog mladog Mjeseca gledajte nekoliko minuta u njega. Time će vas zapis očistiti od svakog uroka.

 

 

U Hrvatskoj se pojmom urok označava čarka, sihir ili vradžbina što je potpuno pogrešan izraz jer urok je ono što izazove zli pogled. Nije produkt nečijeg čaranja i bajanje.

 

U Uzbekistanu je 2004., godine štampana poštanska markica sa slikom njihove nacionalne hamajlije protiv uroka takozvani tumor.

Ovim činom tomošnji narod jasno je pokazao koliko drži do svojih tradicionalnih vjerovanja i s kojim se ponosi.