13.10.2021.

BOSANSKI HOROSKOP: svjetli znaci

Kategorija: FALANJE

Bosanski horoskop je zapravo krug sudbine koji se sastoji od dvanaest znakova. Svaki znak vlada mjesec dana s time da uticaj jednog znaka prestaje u podne 15-og u mjesecu i počinje vladavina drugog. Prema tome nije isto da li je recimo neko rođen 15-og februara prijepodne ili popodne. Ako je rođen prijepodne onda je njegov ili njen znak Žaba, dok ukoliko je rođen nakon podneva pripada znaku Ratnik.

Svi znakovi svoje porijeklo imaju u ilirsko-bogumilskoj tradiciji BiH a krug započinje znakom zmije koja predstavlja našeg prvog pretka, od kojeg su prema mitologiji postali svi Iliri. Krug sudbine se dijeli na dva dijela: svjetli dio godine i tamni dio godine. Tako imamo šest svijetlih i šest tamnih znakova, nad prvima vlada Sunce a nad drugima Mjesec.

Zmija: 15.10.-15.11.
Lastavica: 15.11.- 15.12.
Trešnja: 15.12.-15.01.
Žaba: 15.01.-15.02.
Ratnik: 15.02.-15.03.
Baba: 15.03.-15.04.
Did: 15.04.-15.05.
Golub: 15.05.-15.06.
Lipa: 15.06.-15.07.
Zviždenjak: 15.07.-15.08.
Sedefil: 15.08.-15.09.
Zmaj: 15.09.-15.10.

U tumačenju osobina svakog pojedinačnog znaka, osim generalnih karakteristika, primjenjuje se i sabiranje datuma rođenja kako bi se dobio lični broj koji unutar jednog znaka određuje devet profila. Zbog toga nije uopšte svejedno jeste li Zmija s ličnim brojem 3 ili 7.

 

DID

Did je sedmi znak bosanskog horoskopa koji vlada u periodu od 15.aprila do 15.maja. Predstavlja muški princip. Naziv je dobio po sedmodnevnom periodu, koji po narodnom kalendaru traje od 21.do 28.marta i simbolizira početak perioda prvih radova u vrtu. Did je u srednjem vijeku u BiH bila titula svećenika bosanskih krstjana, čija se žena nazivala Baba, te koji su kao bračni par predstavljali duhovne lidere. No, oba naziva zapravo su puno starija jer personificiraju dva antička (ilirska) božanstava – Mjesec i Sunce.

Žena Did

Kako je Did naglašeno muški znak to se odražava u nekim karakternim osobinama i na samu ženu rođenu u ovom periodu, koja ne mora zbog toga biti muškobanjasta već, naprotiv, daje joj unutarnju snagu, temperamentnost, zaštitnički poriv i elan. Ali i potrebu za isticanjem. Žena Did je često ponosna i tvrdoglava, sklona autodestrukciji zbog svojih načela i stavova. No, bez obzira na to, ona je požrtvovana, vjerna i predana partnerica kojoj ljubomora i posesivnost nisu ni najmanje nepoznati pojmovi. Emocije su joj naglašene i unatoč njenom ozbiljnom izgledu ili stavu iza te maske najčešće se krije nježno i ranjivo biće. Kada se zaljubi postaje djetinjasta i sa njom nije lako izići na kraj, no, sve to zajedno je jako simpatično i stimulativno za partnera. Voli biti dominantna u vezi, najviše zbog svoje nesigurnosti, mada zna i za kompromis. U poslu je angažirana, predana. Važno joj je mišljenje kolega jer po tome se određuje i jača samopouzdanje. Pristaje na dogovore. Sa novcem često ne zna najbolje, ekonomičnost joj nije jača strana jer ženi Did materijalno uglavnom služi za hedonizam ili da si izgradi imidž uspješne osobe.

Muškarac Did

Osoba ovog znaka je odgovorna, sklona da se brine za familiju te da često puta zbog drugih sebe i svoje potrebe stavi sa strane. To prije ili kasnije kod muškarca Dida izazive frustracije i revolt pa je sklon da naglo mjenja raspoloženje ili odluke. Vedre je naravi, emotivan, nesiguran, skroman. Posjeduje karizmatičnost no ona mnogo puta ostaje neiskorištena. U njemu se nerjetko bori želja za tradicionalnim i želja za modernim, što ga zna usporavati i kočiti u životu. Privlače ga ženstvene i nježne partnerice, iako uglavnom nailazi na sasvim suprotne profile iz čega kasnije nastaju zamršeni i neadekvatni odnosi i veze. Iako nije pretjerani pobornik vjernosti muškarac Did svoju partnericu može prevariti samo u seksualnom, ali nikako emotivnom smislu, jer za njega je ljubav mnogo više od kreveta i kuhinje.
Ako radi ono što voli onda muškarac Did bez imalo sumnje postiže velike rezultate. Kroz rad postaje optimističan jer voli stvarati te mu nije problem ostajati na radnom mjestu i duže nego li je potrebno. Ako pak radi posao koji ne voli onda brzo dolazi do zasićenja i nezadovoljstva što stvara nezaustavljiv nagon za promjenama. Međutim, plaši se siromaštva pa oprezno pravi korake ka nečem novom. Obožava svaki rad koji mu dozvoljava da bude kreativan jer ovo je znak stvaraoca.

 

GOLUB

Golub je osmi znak u krugu sudbine čiji period vladavine počinje 15.maja a završava 15.juna. U bosanskoj mitologiji golub je ptica posvećena solarnom božanstvu te je idealan simbol perioda u kojem nakon završetka tamnog dijela godine Sunce ponovo dobija svoju snagu, šireći svjetlost i toplinu. Golub je prema tome ptica-vjesnik navedenog perioda regeneracije i trijumfa prirode.

Žena Golub

Najveći postotak žena ovog znaka ima problema sa svojom nesigurnošću i nezadovoljstvom, koje nikada potpuno kroz život ne pobjedi, pa u mlađim godinama potiskuje svoju osobnost dok u nekim kasnijim periodima ona prelazi u jaku potrebu za isticanjem, naglašavanjem svog izgleda i vrijednosti. Žena Golub je vrlo uporna u vezi partnera i spremna na različite žrtve kako bi održala emotivni odnos. Kada se zaljubi to je stanje drži mnogo duže nego sve druge znakove i po tome se može zaključiti da je vrlo strastvena i posesivna osoba. Tvrdoglavost je tjera da postane žrtva svojih emocija što neminovno dovodi do velikih frustracija i razočaranja. Naginje idealiziranju partnera i tako samu sebe pozicionira u potčinjenu ulogu.
Karijerista je, voli novac i slobodu koju daje. No, nije škrta i uvijek će sa zadovoljstvom kupovati darove drugima ili im pozajmiti novac. Poštuje autoritet i nadređene. Disciplinirana je u radu i obavljanju svojih zadataka.

Muškarac Golub

Zna biti komplikovan, zbunjujući za okolinu i hirovit. Komunikativan je i sklon filozofiranju. Zahtjevan je partner, onaj koji želi da mu se posvećuje pažnja i vrijeme. No, istovremeno, on je i zabavan, domišljat, sklon eksperimentisanju, vrlo često – džentlmen. Sve u svemu, sa njim malo kada da je monotono. Naginje dominaciji i ljubomori, iako pored sebe voli dotjeranu i privlačnu partnericu, pošto je njemu jako bitno da bude primjećen. Kada pogriješi pronalazi način da se izvini ali uvijek tako da mu ne padne kruna sa glave.  Društven je, ne voli biti sam, a to nerjetko znači da će biti u bilo kakvoj vezi, bez obzira gajio li neke emocije ili ne prema partnerici. Svoj unutarnji strah i zebnju vješto maskira provokatnim izjavama i glumom, no, muškarac Golub je uvijek drugačiji od onog kakvim se predstavlja. Za njega se ne može reći da je veliki karijerista, posao doživljava kao nužno zlo. Međutim, dobra zarada ga uvijek stimulira pa mu nije strano kršiti neka svoja načela da dođe do novca. Kod ovog muškarca često važi pravilo puno teorije a malo prakse.

 

LIPA

Lipa je deveti znak u krugu sudbine koji vlada u periodu od 15.juna do 15.jula . U BiH tradiciji lipa je sveto drvo pored kojeg su bogumili (arijansko kršćanstvo) obavljali svoje vjerske rituale. Nakon srednjeg vijeka lipa nije izgubila svoju religijsku simboliku te je sađena pored džamija, čime se nastavilo sa vjerskom praksom za koju pojedini antropolozi smatraju da zapravo potiče iz ilirskih kultova drveća kojima su oni pridavali božanska obilježja.

Žena Lipa

Pripadnica ovog znaka je profinjena, društvena i vrlo često elokventna. Privlače je jaki muškarci, koji su izravni i spontani. Njena naglašena emotivna crta čini je ranjivom, osjetljivom, što ona pokušava skriti. Egoistična je i ne oprašta partneru zanemarivanje, stoga se neće libiti potražiti pažnju kod nekog drugog muškarca. No, za sve što napravi nikada nije ona kriva već druga strana. Ispoljava pasivnu agresiju. Tu pokazuje jednu nezrelu narav koja se opire preuzimanja odgovornosti za lične pogreške. U vezi ili braku pokušava držati sve pod svojom kontrolom, ali najčešće diskretno i decentno. Ljubomorna je, što može vrlo brzo prerasti i u posesivnost. Žudi za podrškom, kako u familiji tako i od strane partnera, jer uz svu svoju domišljatost i kreativnost nedostaje joj vjetar u leđa.
Ima sklonost da živi iznad svojih mogućnosti pa nerjetko dolazi u finansijske poteškoće. Nije sklona da ostavlja sa strane “za crne dane”. Karijera joj mnogo znači iako je probirljiva po pitanju izbora radnog mjesta. Poslovi koji su dinamični je privlače, ne voli monotoniju.

Muškarac Lipa

Pripadnik ovog znaka je osoba koja ne voli biti sama te nije rjetkost da se vrlo rano odlučuje za ulazak u brak. Vezan je za familiju i puno mu znači zajedništvo i podrška. Kako nije pretjerano samostalan i posjeduje nesigurnost privlače ga partnerice koje su dominantnije ili sa inicijativom. Sklon je ispadima bijesa pošto negativno djeluje na stres i pritisak. Nježan je, romantičan i pomalo tradicionalan. Veliki dio muškaraca ovog znaka ima problem sa egoizmom i nerado priznaje svoje greške. Često se predstavlja drugačijim nego jeste jer na takav način maskira svoju nesigurnost.
Kako je njegova narav ležernija nije pretjerano ambiciozan. Odgovara mu poslovna okolina koja nije stresna u užurbana. Među ovim znakom postoji dosta lijenih osoba. Imaju sklonost ka porocima.

 

ZVIŽDENJAK

Zviždenjak je deseti znak u krugu sudbine koji vlada u periodu od 15.jula do 15.augusta. U bosanskoj mitologiji smatra se da svaki čovjek ima svog zviždenjaka, animalnog dvojnika ili pratitelja, koji mu, nakon smrti, dolazi u grob da ga čuva ili pojede, ovisno da li je čovjek za života bio plemenit ili loš. Za zviždenjaka se isto tako vjeruje da je minijaturna verzija zmaja na zemlji, istog onog koji prema legendi svoju glad za toplinom i svjetlošću utažio tako da je progutao dva od tri Sunca, koja su u davnim vremenima stajala na nebu. Na osnovu te predaje zviždenjak je i simbol Sunca što ga i pozicionira u period godine sa najintenzivnijim djelovanjem solarne topline.

Žena Zviždenjak

Pripadnice ovog znaka su strastvene i egoistične, ponekad sebične, sklone nekim svojim nezrelim stanjima kada se povlače ili jednostavno dure. Potreban im je fleksibilan partner koji bi se mogao usaglasiti sa njihovim zahtjevnim karakterom. Vjerna je družbenica. Žena Zviždenjak je nemirnog duha, voli putovati, biti na društvenim okupljanjima i u toku dešavanja jer se time “hrani” i puni energijom. Ona voli izazove, te iako nije negativna često u komunikaciji sa drugima zna biti netaktična u izjavama. Voli i cijeni poklone, sklona je sentimentalnosti. Izražen ukus prema nakitu, farbanju kose i traženju nekog svog prepoznatljivog imidža. Sve je to njen zaštitni znak. Uživa u seksu i sklona je eksperimentiranju. Karijerista je, prema poslu se odnosi odgovorno i posjeduje liderske odlike. Kako naginje da ima sve pod kontrolom za nju je najgori scenario da nema dovoljno novca. Zbog toga nije sklona rasipnosti, iako ima tendenciju da pomogne drugima.

Muškarac Zviždenjak

On je emotivac koji se krije pod debelom naslagom mačizma. Bilo da je riječ o izražajnom fizičkom ili karakternom izgledu, svaki muški pripadnik ovog znaka pokušava naglasiti svoju muškost. Iza svega toga najčešće se krije strah od odbijanja i velika želja da se prikrije nesigurnost. Gurman je koji možda nije pretjerano sklon stvaranju i dugoročnom planiranju ali zato je u svakom trenutku onaj koji zna i hoće da uživa. Sklon je pretjerivanju, hvalisanju, pa čak i laganju, kako bi predstavio što idealnijim samog sebe. Strastven je, dobar ljubavnik. Karizmatičan. Unatoč tome urođena nesigurnost ga čini posesivnim. Ego ga često sputava, ne voli autoritet ali zato puno polaže u prijateljstvo. Privlače ga strastvene i komunikativne žene. Međutim, izabranica njegovog srca, ako ga želi zadržati, mora biti tolerantna prema samovoljnom ponašanju koje ponekad ispoljava zbog svog uvrijeđenog ponosa.
Poznato je da muškarac ovog znaka nije ljubitelj rada, pa najčešće bira lakše i jednostavnije poslove. No, dobro funkcionira u manjim poslovnim okruženjima, a često i u samostalnom radu. Novac mu je bitan i zna ga zaraditi ali i potrošiti.

 

SEDEFIL

Predzadnji znak bosanskog horoskopa dominira u periodu od 15.augusta do 15.septembra. Sedef ili sedefil u tradiciji BiH povezan je sa kultom mrtvih, pa se zbog toga ova biljka nekada sadila na mezarju. Osim toga, sedefil je zbog svoje profilaktičke osobine i magičnih svojstava najzastupljenija biljka u kultu čaranja i bajanja te praksi stravarki. Ponegdje se vjeruje da je sedefil posvećen hazreti Fatimi.

Žena Sedefil

Žena ovog znaka zbog svoje nesigurnosti djeluje zbunjujuće na okolinu. U njoj postoji tihi sukob između tradicionalnog odgoja i želje da bude samouvjerena žena koja osvaja i živi po svom. Ona je čulna i senzualna, uživa u seksu te joj nisu strane niti pojedine perverzije. Muškarcu voli ugoditi kako bi ga zadržala pa stoga je u stanju dovesti sebe na razinu žrtve kako bi održala neki odnos. U tome se nazrijeva karakterna mazohistička crta, kao i činjenica da joj više odgovaraju dominantni muškarci. Sujetna je, tvrdoglava i u trenucima ljutnje izuzetno oštra na jeziku. No, ona je i odan prijatelj koji voli darivati osobe koje voli i cijeni.
Žena Sedefil je karijerista, uporna je i ne odustaje lako od onoga što naumi. Njen naglašeni osjećaj za detalje i pedantnost uvelike joj pomaže da razvije disciplinu i napreduje na radnom mjestu. Sa novcem se ne snalazi baš najbolje, nedostaje joj osjećaja za ekonomičnost. Voli si priuštiti dobre i kvalitetne stvari, zbog čega često zapadne u novčane teškoće.

Muškarac Sedefil

Pripadnik ovog znaka je tradicionalan i familijaran, zaštitnički nastrojen. No, ono što mu kvari tu skoro idealnu sliku jeste provokatorska crta, pretjerivanje u izjavama i prilično naglašen ego. Pasivno-agresivno ponašanje zajedničko je većini osoba rođenih u znaku Sedefila. Veliki je gurman i njegova idealna partnerica je žena koja se dobro snalazi u kuhinji. Izuzev toga privlače ga dotjerane žene, komunikativne, koje svakako ne smiju da zasjene njegovu veličinu. Kada se udvara muškarac Sedefil je izravan i razigran, pored njega se žena brzo osjeti zadovoljnom jer on joj jasno daje na znanje da se želi brinuti za nju. Posesivan je i njegova ljubav se izražava kroz posjedovanje. Ne voli monotoniju te će namjerno izazivati prepirku samo da bi se na njega obratila pažnja. U poslu on je taj koji stalno nešto pametuje i filozofira, komentira druge. Nije otporan na stres i pritisak pa zna iskazivati nervozu. On se stalno “traži” po pitanju karijere te stoga vrlo lako mjenja radno mjesto. Nije mu strano da do novca dođe i na nekonvencionalan način.

 

ZMAJ

Zadnji odnosno dvanaesti znak u bosanskom horoskopu koji vlada u periodu od 15.septembra do 15.oktobra naziva se Zmaj. Kod naših predaka Ilira zmaj je smatran božanstvom a narodna predaja ga opisuje kao veliku zmiju sa malim rukama i nogama, prekrivenu sa krljušti. U nastavku predaje tvrdi sa kako zmaj može imati seksualne odnose sa ženama iz kojih se rađa mladunče poznato u bosanskoj mitologiji kao Snijet. Zmija i zmaj predstavljaju dva totema, simbole suprotnosti koji zajedno predstavljaju  cio Univerzum – dobro i zlo, život i smrt, stvaranje i razaranje te su upravo zbog toga ova dva znaka zauzela prvo i zadnje mjesto u krugu sudbine.

Žena Zmaj

Poput pravog zmaja žene ovog znaka “zapale” se i “izgaraju” u ljubavi što se manifestira u njihovoj preokupiranosti sa muškarcem koji im se dopada. Tada ne poznaju umjerenost i sve će učiniti da osvoje partnera i zadobiju njegovu ljubav. Sklone su i dramatiziranju, glumljenju žrtve, i svega onoga čime bi mogle privući pažnju na sebe. U njima se smjenjuje plima i oseka emocija pa imaju faze povlačenja i napada. Frustriranost ih čini nepromišljenim na izjavama te postaju drske i neugodne. Egoizam im je naglašen kao i potreba da se dokazuju sebi i partneru kroz seks. Posao i općenito karijeru žene ovog znaka doživljavaju svojevrsnim oslobođenjem, pošto im novac pruža slobodu da budu ono što žele, u onoj mjeri koliko je to moguće. Njihov problem je što često teško uspijevaju odvojiti privatni od poslovnog života.

Muškarac Zmaj

On je svakako jedna specifična osoba, sklon povlačenju i tvrdoglavosti. Emotivan je, osjetljiv, voli nježnost, a nedostatak ljubavi obično  zamjenjuje hranom i slasticama – jer je gurman. Privlačna žena mu je, u koju se i zaljubi, uvijek ona sa stavom, dominantnija, koju muškarac Zmaj onda u svojim skrivenim fantazijama želi ukrotiti i podčiniti sebi. Nije rjedak slučaj da ga zaljubljenost drži dugo vremena, čak i kada veza završi. Posjeduje određenu dozu nezrelosti u sebi, ljubomore, te se ne zna najbolje izraziti. Njegov smisao za humorom nije uvijek prihvatljiv za druge. Kada gubi u prepirci instiktivno počne izigravati žrtvu.
Iako nije oličenje brzine i spretnosti on je vrlo dobar radnik, precizan i fokusiran na ono što obavlja. Ne voli rizik i uvijek igra na sigurno. No, unatoč tome, ima ponekad nekonvencionalne ideje i zamisli. Novac i karijera su mu bitni i kako ne voli autoritet ima veće šanse za uspjeh ukoliko odabere neko zanimanje gdje će imati samostalnost ili bar veću slobodu izbora.