26.07.2021.

Bosanska ljubavna manđija

Kategorija: LJUBAVNA MAGIJA

Iako bosanskoj magiji nikada nije posvećena ozbiljna pažnja, čemu uostalom svjedoči i podatak kako ne postoji niti jedna izdana knjiga na tu temu, to nipošto ne znači da unutar našeg naroda ne egzistira bogat kult folklornih čaranja i bajanja za skoro sve životne situacije. Naročito u tome prednjače ljubavne recepture kojima su se služile mnoge prošle generacije kako bi privukle idealnog partnera i uplovile u brak.

Proučavajući ritualne postupke i magijska vjerovanja našeg naroda primjetio sam kako ona obiluju nadasve zanimljivim segmentima i praksom čiji se postanak gubi u magli prošlih vijekova. Neka od njih su ilirska, druga bogumilska a treća ostavština Osmanlija i magijskih vjerovanja Male Azije. Sva ona su zasigurno imala fundametalan uticaj na folklornu tradiciju čineći je prepoznatljivom i jedinstvenom za Bosnu i Hercegovinu.

Ono što je također zanimljivo jeste i to da magijska praksa nije isključivo rezervisana samo za stravarke i faladžinice, već i za obične žene i muškarce, koji su je prenosili generacijski, obično u intimi svoga doma, pa se ona prema tome može podijeliti na profesionalnu i amatersku. To je samo po sebi najbolji pokazatelj njene raširenosti i uloge u tradicionalnom životu.

 

Da zavoli i zamrzi

Kada bi bila zamoljena od strane zainteresiranog pojedinca da napravi ljubavno vezivanje stravarka bi često koristila crvenu jabuku i dvije slike osoba koje treba spojiti. Jabuka bi se prepolila i na svaku polovinu stavila po jedna slika, licem okrenuta jedna ka drugoj. Po svakoj slici stravarka nakapa devet kapi meda i dok to radi govorila bi:

Kako pčela leti prema svojoj košnici
neka tako doleti Dino ka Mireli,
i kako je med sladak,
neka tako Mirela bude slatka svome Dini.
Da se vole i poštuju i u miru žive do kraja života,
uz božiju moć i pomoć, amin veledalin.

Zatim se dvije polovine jabuke, zajedno sa slikama spoje, i jabuka se omota crvenim koncem. Dok se to radi stalno se ponavlja sura Ihlas. Na kraju se tako omotana jabuka zakopa pod grm ruže. Ovo se radi u noći punog Mjeseca.

Ako je u pitanju rastavljanje dvije osobe onda se umjesto jabuke koristi limun. Uzmu se dvije slike od para kojeg treba odvojiti, namažu sa bijelim lukom (ili krvlju mačke i psa) te okrenu leđima jedna od druge te se limun ponovo spoji. Potom se omota crnim koncem i stavi u zamrzivač, kako bi ljubavni osjećaji tih osoba ohladili i zamjenila ih stalna ljutnja i svađa. Navedeno čaranje se radi na tri dana prije mjesečeve mijene a posebno je preporučljivo dok traje pomračenje Sunca ili Mjeseca.

 

Šendeli bendeli

Po kazivanju starih nena kada su one bile mlade svaki put kad bi poželjele da im dođe voljeni mladić na ašikovanje ponavljale bi ovu basmu:

Džemat našim očima,
na veliko oko pogledam,
na lijevo ga zagledam;
eto meni habera,
čuti sade muhabera,
stiže haberdžija, meni dilberdžija.

Međutim, ovo nije bio jedini način već samo jedan od mnogih kojima se postizao željeni cilj. Pojedina čaranja bila su osjetno agresivnija i samim time magijski jača.

U namjeri da doslovno natjeraju voljenog muškarca da im dođe na kućni prag nekada su pojedine žene znale u akšam uhvatiti živu žabu pa je staviti pod vrući sač ili tepsiju bajeći:

Žaba kreči, moj dragi ječi.
Ako ne došao dok je žaba živa,
crko na skoku. Veledalin amin.

U narodu su još uvijek žive predaje o tome kako su na ovaj način mnoge žene mamile svoje ljubavnike da im dođu u gluho doba noći. Čarka je navodno bila toliko jaka da se znalo desiti da omađijani muškarac nastrada od nje, ako je blage krvi, i umre na skoku odnosno u koraku.

Umjesto žabe poneke djevojke su koristile biljku tatulu bacajući je u vatru ognjišta između akšama i jacije govoreći:

Tatula deli tatula,
šendeli bendeli.
Nit šendeli nit bendeli,
već moj dragi za mnom pobudali.

Onda okrene dlanove prema vatri i govori ovako:

Vatrice po Bogu sestrice,
nit se fatilo ni tebe ni mene,
već moga voljenoga dragog,
i njegovih 77 damara i 88 zglavaka,
elzalif amin od Boga draga amin.

 

Otvaranje ljubavne sreće

Da se otvori sudbina ili ljubavna sreća djevojka napiše na listu papira jednu vrstu ljubavne poruke mladiću koji joj se dopada. U pisanju te poruke djevojka se ne treba nimalo ustručavati iznijeti svoje najskrivenije težnje, pošto on to pismo i tako nikada neće dobiti.

Prije pisanja teksta poruke sa crnim mastilom (bojom) nacrta se znak trougla i napišu tri arapska harfa na njegovim rubovima tojest Elif, Lam i Mim. Potom se ispod trougla ispisuje poruka tojest ljubavna želja.

Papir se nakon završetka tri puta premota, i sa lijevom rukom drži na srcu jednu minutu. Zatim djevojka u njega jako puhne pa ga zapali ili baci u vatru.

Na ovaj način, priča se u narodu, nekada su djevojke same sebi otvarale ljubavnu sreću i navodno si tako omogućavale udaju za voljene mladiće.

Bračna magija

Žene da ožive strast u bračnom krevetu i ponovo postanu atraktivne svome mužu uzmu čašu u koju su prethodno nalile vode pa u nju nakapaju nekoliko kapi svog parfema. Onda se minijaturna slika muža, najbolje ona za izdavanje dokumenata, probije zihericom kroz njegovo čelo odnosno sljepoočnice, okrene naglavačke i umoči u čašu sa vodom, koja se potom ostavi pod bračni krevet.

Ukoliko je zavladala kriza u braku supruga bi u namjeri da je zaustavi po savjetu stravarke potražila biljku sedefil i sa nje odlomila dvije grančice. Njih bi potom pažljivo postavila na ulazna vrata kako bi između njih prošao muž ulazeći u kuću. Naravno, on ih ne smije pri tome vidjeti jer onda čaranje neće uspijeti. Čim on prođe žena brzo uzima grančice plašeći se da ne bi neko drugi naišao, sastavi ih jednu uz drugu i ostavi pod bračni krevet.

No, ukoliko se zakasnilo sa tim i muž je već napustio ženu, ili pak momak djevojku, onda ona koristi svoj svileni šal ili maramu, novi sapun i nekoliko stručaka sedefila da bi ga vratila nazad. Žena svoju maramu ili šal nasapuna sa sapunom a onda izapire u vodi u koju je prethodno stavila sedefil.
Dok izapira maramu ona ovako govori:

Dragi Allahu,
vrati meni moga dragog
kao što si hazreti Fatimi
vratio njenog hazreti Alija,
veledalin amin.

Potom mokru maramu baci tri puta napolje kroz prozor i svaki put govori isto. Nakon toga ona se objesi da bi se osušila. Kada god je sigurna da će susresti muža ili momka ona tu maramu nosi oko vrata ili na glavi kako bi je muž vidio.