3.08.2021.

Astro ogledalo: MJESEC U RIBAMA/DVANAESTOJ KUĆI

Kategorija: FALANJE

Mišljenja sam da je primarna misija svakog ljudskog bića da tokom života osvijesti svoje postojanje. Ne možemo očekivati duhovni razvoj, blagonaklonu karmu i naposljetku ponovno rođenje ukoliko smo život proveli u potpunom neznanju. A u svemu tome nam može pomoći i astrologija.

Osobe koje imaju Mjesec u Ribama uglavnom su lijepog izgleda i vole udovoljavati svom partneru. No, isto tako, kada god im se pruži prilika neće se ustručavati upustiti se u intimne odnose sa svima onima koji im se dopadnu. Upravo zbog ovoga skoro svaki pojedinac sa Mjesecom u dvanaestoj kući provede jedan dio života promiskuitetno. Ipak, treba naglasiti, on ili ona nikada to ne čine nisko ili prljavo već se uvijek trude da sve bude diskretno i neupadljivo.

Ljudi sa ovakvim položajem Mjeseca su slatkorječivi, njihov glas je drag ljudima, mada znaju da budu i oštri na jeziku kada osjete potrebu za tim. Reflektivni su, skloni određenoj distanci od ljudi, razmišljanju u samoći, u kojem znaju i pretjerivati, čega i sami postanu svjesni.

Ukoliko iz nekog razloga ne uspiju realizirati zamišljeno odmah se predaju apatiji umjesto da se trude i dalje. Imaju dosta neprijatelja te se mnogo puta moraju domišljato izvlačiti iz životnih nevolja.

Upoznajte sebe, svoju srž! Zašto reagujete tako kako to inače radite, zašto su vam misli bez kontrole, kuda je nestao unutarnji mir? Zapamtite, drugi vam ne mogu biti važniji od vas samih. Njihovi životi su irelevantni i ne smiju biti predmetom vaše okupiranosti. Pustite ih da žive svoju misiju.

Prema vedskoj astrologiji ovo je kuća spasa, pa zbog prisustva Mjeseca u njoj možete biti skloni duhovnosti te je nerjetko pokazatelj religiozne majke ili spiritualne povezanosti sa ženskim precima. Isto tako, ovdje “udomaćeni” Mjesec može od osobe napraviti kvalitetnog pisca darujući mu kreativnost. Pod djelovanjem ove pozicije um se “gubi” u mnogim fantazijama, prestaju da postoje granice i sve ono što mašta stvori ruke pisca materijaliziraće odnosno pretvoriti u riječi. Poput čarolije.

Mjesec u dvanaestoj kući uzrokuje tugu pa zato osobe koje imaju ovaj aspekt u natalnoj karti intenzivno i duboko tuguju. Tu nema mjesta glumi, drami ili pukom izigravanju paćenika. Tvrdoglavost je također izražena, marljivost kao i tendencija za pravdom. Uz to se nezaobilazno nadovezuje potreba za dobročinstvom, humanošću kao i volontiranjem.

Osoba čiji je Mjesec u dvanaestoj kući može patiti od zdravstvenih problema sa očima. Ukoliko postoji bilo kakav uticaj Marsa, tada može doći do ozljede oka ili oštećenja očnog živca. Desi li se još k tome i uticaj Saturna onda će doći do pojave crne mrene ili noćnog sljepila.

Svako od nas je posebna priča koja je često isprepletena jezikom zvijezda i planeta, jer i mi sami smo dio tog svemirskog kolorita.

Sve što je nekad započelo, mora završiti jednog dana, i stoga objektivno gledano kako ascendent označava početak života, tako dvanaesta kuća simbolizira njegov kraj. U astrološkoj analizi često predstavlja posljednji dio ljudskog bivstvovanja i finalna zbivanja. Lagna je životna snaga čovjeka, njegova energija, a dvanaesta kuća je faktor potrošnje te energije. Stoga se ova kuća naziva i mjestom trošenja gdje se gubi ili uništava život, bogatstvo, slava, ugled i tako dalje. Ukratko, sve ono što je neka osoba stekla kroz svoje postojanje. Zato nerjetko dvanaesta kuća nosi pomalo neugodne nazive poput “kuća uništenja” ili “kuća gubitka”.

Mjesec u ovoj kući ne samo da uzrokuje gubitak imovine, već šteti samom životu osobe. Naime, ukoliko je na bilo koji način povezan sa Saturnom, onda se tvrdi da je ta osoba u svom prošlom životu umrla u mladosti od trovanja. Glavni razlog tomu je činjenica da Saturn vlada nad otrovima a Mjesec nad vodom. Refleksija tog nemilog događaja prisutna je i u sadašnjem životu kada se osobi dešava da joj zalogaj stane u grlu ili često hrače (pokušava izbaciti iz sebe “otrov”) ili pak ima želučane tegobe. Traumatičan događaj s kojim se susrela duša još uvijek je dovoljno snažan pa oponaša sve što podsjeća na trovanje.

Karmički princip osobe počinje od malih nogu. Od 22. godine životna sreća se mjenja i počinje rasti. Gdje god da radi, čime se god bavila, prije ili kasnije postići će uspjeh koji će biti priznat od okoline, a ponekad i od strane vrlo važnih osoba. Treba naglasiti kako ova osoba ima sposobnost da radi neki poseban posao, tako da je jako bitno da prepozna svoje kvalitete i vrline.