7.07.2023.

ASTRO KUTAK: Uticaj kritičnih kuća na zdravlje

Kategorija: FALANJE

Kada analiziramo zdravstveno stanje kroz horoskop, naročito treba obratiti pažnju na kritične kuće. To su one kuće koje direktno ugrožavaju zdravlje, psihu, ali i život osobe. Kada se planete nađu u njima, naročito u lošim aspektima, problemi će se pojaviti u simbolici planete i znaka u kome se ona nađe. Tradicionalno kritičnim kućama se smatraju 6. (bolest), 8. (operacije, povrede, bolest) i 12. (psihičke krize, gubici, bolnice, karma). Ali, kada govorimo o medicinskoj dijagnozi, treba pogledati obavezno 1. kuću i položaj njenog vladara, jer on predstavlja osobu, odnosne njeno tijelo. Ako je vladar 1. kuće u izgonu, padu, u lošem aspektu sa maleficima ili u lošoj kući, znači da je tijelo slabo i da je podložnije bolestima, Naročito je nepovoljno ako se vladar 1. kuće nađe u 6. 8. ili 12. u lošim aspektima. Također, loše je ako se vladar prve kuće zadesi u lošem aspektu sa planetama iz 6. 8. i 12. kuće ili sa njihovim vladarima. Planete u 1. kući govore o tome da li je tijelo više zaštićeno ili je podložno negativnim uticajima.

 

Položaj planeta u kritičnim kućama

Najprije treba pogledati u kom znaku počinje vrh 6. kuće i gdje je otišao njegov vladar. Znak na vrhu 6. kuće može ukazivati na slabost organa kojim taj znak vlada. Na primjer, vrh 6. kuće u Lavu može govoriti o srčanim problemima, u Blizancima sa disajnim organima, u Vagi sa bubrezima, u Raku sa želucem itd. Ukoliko je vladar šeste kuće otišao u lošu kuću (8. ili 12.) situacija može biti problematična. Isto tako, smatra se da je zdravstveno loše ako se vladar 6. kuće nalazi u 1. kući, što znači da bolest dolazi po osobu.

Ovakav položaj vladara 6. kuće  govori o narušenom zdravlju, slabijoj konstituciji i otpornosti tijela. Ukoliko je vladar 6. kuće u izgonu ili padu situacija je, također, problematična, ali treba pogledati i položaj njegovog dispozitora. Ipak, ako je vladar 6. kuće u dobrom aspektu sa vladarem ascendenta, Suncem ili Jupiterom, ako je agzaltiran ili u sjedištu, i bez negativnih aspekata sa meleficima, zdravlje neće biti ugroženo. Slično je i sa vladarem 8. i 12. kuće. Njihov položaj, isto tako, treba gledati po istom principu kao što je objašnjeno i za vladara šeste kuće. Dakle, u kom znaku počinju vrhovi polja, koje se planete u njima nalaze, u kakvim aspektima, stanje dispozitora i vladara itd.

Treba pogledati da li vladari 8. i 12. kuće imaju neki aspekt sa planetom u 1. i 6. kući, ili sa njihovim vladarima. Osma kuća može ukazati na bolesti opasne po život, naročito ako se vladar osme kuće nađe u šestoj kući ili obrnuto. Ova kuća ukazuje na povrede, krize, operacije i druge opasnosti. Znak je akutnih oboljenja. Dvanaesta kuća govori o psihičkim problemima, ali i o bolnicama, ludnicama, u koje osoba može otići. Dvanaesta kuća je vezana za hronična i duga oboljenja.

Sunce u 6. kući je, u dobrim aspektima, znak dobrog zdravlja i vitalnosti. U lošim aspektima, donijeće kardiovaskularne probleme, bolesti kičme i krvnih sudova. Svakako, treba pogledati u kom se znaku nalazi Sunce, jer taj znak može biti osjetljiv, posebno ako se Sunce nalazilo u padu (Vodolija) ili izgonu (Vaga). U 8. kući, Sunce govori o sličnim problemima. Dobro aspektovano čuva život, a loše, naročito od Urana, dovodi do infarkta, a sa Marsom do upale srčanih mišića i operacije srca ili kičme. U 12. kući, naročito u vatrenim znacima, donosi kardiovaskularne probleme.

Mjesec govori o osjetljivosti, ali i o bolestima koje dolaze zbog poremećenih emocija. Problem sa želucem, probavom, gastritisom, reproduktivnim organima kod žena, grudima, problematične menstruacije i dr. Pobačaji, operacije stomaka i reproduktivnih organa, poremećaj rada limfnog sistema, kao i žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. U konjukciji sa Saturnom opasnost od stvaranja malignog tumora. Osjetljiv je organ u kome se nalazi Mjesec. Opasno je ako se Mjesec nalazi u 8. kući, u lošim aspektima sa maleficima, a pri tom se nalazi u fazi opadanja. U 12. kući govori o psihičkim problemima i depresijama. Loš aspekt sa Saturnom i Uranom, naročito ako vladaju 8. kućom, može odvesti u samoubistvo.

Merkur govori o jakim nervima, ali samo ako se nalazi u dobrim aspektima. U suprotnom, govori o nervozi, napetosti, problemu sa disajnim organima. U lošem aspektu sa Uranom dovodi i do histerije. Znak u kome se nalazi Merkur ukazaće koji organ može biti problematičan, a uzrok bolesti može biti nervoza. U 8. i 12. kući nosi probleme sa psihom i nervoze, uslijed kojih se kasnije i fizički razbolijeva. Problemi sa disajnim putevima. Nezgodno je ako se ovdje nađe u padu i izgonu, u kvadratu sa Saturnom ili Uranom. Tada uzrokuje velike depresije i nervni slom.

Venera u dobrim aspektima čuva zdravlje, a ako je ugrožena može ukazati na probleme sa grlom, bubrezima, jajnicima, gojenjem, crijevnim parazitima, kožom, veneričnim bolestima, dijabetesom i dr. Treba vidjeti u kom je Venera znaku. To će dodatno pokazati koji se problem može javiti. U Djevici ili Jarcu može govoriti o neplodnosti, naročito ako se nalazi u kvadratu sa Saturnom, a Mjesec se, također, nalazi u neplodnom znaku, bez dobrih aspekata. U 8. kući dovodi do veneričnih oboljenja, dijabetesu, dok u 12. kući ukazuje na patnju u emotivnom životu, što ukazuje na zdravstvene probleme slične onima koje sam već spomenuo.

Mars ovdje donosi visoke temperature, upale, groznice, glavobolje, povrede. Ako je dobro aspektovan, znak je jakog zdravlja. U lošem aspektu, sa Plutonom, može ukazivati na amputaciju onog organa kojim vlada znak u kome se nalazi Mars. Naročito je opasno ukoliko se Pluton nalazi u 8. ili 12. kući, ili njima vlada. Ukoliko je pri tom Mars vladar ascendenta, situacija može biti opasna. Ranjavanja, probadanja, povrede opasne po život. Ozljeda glave. U 8. kući, sa lošim aspektom Mjeseca, znak je najmanje jedne operacije. Kod žene abortus, carski rez. Brza i nagla smrt. Sklonost nesrećama. Mars je u 12. kući prilično razoran. Akutne bolesti lako prelaze u hronične. Operacije, povrede i sl. Osjetljiv je organ u kome se Mars nađe. U Raku problemi sa želucem na psihološkoj bazi, u Lavu sa srcem i sl.

Jupiter je, u dobrim aspektima, znak dobrog zdravlja. Ako se nađe u lošim aspektima, sa maleficima, može ukazivati na probleme sa žuči i jetrom. U lošem aspektu sa Saturnom može ukazati na pojavu malignih tumora. Ukoliko se nađe u konjukciji sa Venerom i Mjesecom, može ukazivati na pojavu benignog tumora, na onom organu u kome se nalazi konjukcija. U 8. kući, ako je u dobrim aspektima, čuva život. U lošim, donosi probleme sa krvnim sudovima, jetrom i žuči ali i operaciju istih. U 12. kući nije naročito opasan, ali ga svakako ne treba zanemariti. Premda ovdje više štiti i čuva osobu, ipak može ukazati na tumore, posebno ako se nađe u konjukciji sa Mjesecom i Venerom.

Saturn je svakako najopasnija planeta u kući zdravlja, naročito ako se nalazi u padu (Raku) i izgonu (Ovnu), i pri tome ima loše aspekte. Osjetljiv je organ pod vlašću znaka u kome se nalazi Saturn. Ako je u Lavu, to je siguran problem sa srcem i kičmom, u Škorpiji sa jajnicima, bešikom, prostatom, u Vagi sa bubrezima itd. Ako se nađe u aplikacionoj ili egzaktnoj konjukciji s Mjesecom, može ukazati u na pojavu malignog tumora. Tumor se može pojaviti u onom organu kojim vlada znak u kome se nalazi konjukcija. U Raku bi mogao dati tumor na dojci, želucu, u Škorpiji na grliću maternice, u Blizancima na plućima. Saturn, inače, donosi teške i hronične bolesti, reume, artritis, kožna oboljenja, brzo starenje, lošu cirkulaciju, zimogrožljivost, depresije, itd. U lošem aspektu, sa Marsom, može ukazivati na povrede.  Opasnost su kvadrature sa  Suncem i Mjesecom. Ovakvi aspekti su zdravstveno izuzetno teški i govore o karmičkom dugu, kroz bolest. Osjetljivi su organi u kojima se nalaze Sunce i Mjesec, ali i Saturn. U 8. kući Saturn, dobro aspektovan, naročito sa vladarem ascendenta i Suncem, govori o dugom životu. Ako ima loše aspekte donosi duge i teške bolesti. Kada se nađe u 12. kući govori o teškim psihičkim krizama, usamljenosti, depresiji, melanholiji, strahovima, noćnim morama, teškim hroničnim oboljenjima. U pitanju su reumatske bolesti, giht, kožna oboljenja, herpes i sl. Bolest dolazi kao rezultat karme iz prošlog života. Osoba je ostala dužna i sada te dugove vraća, kroz bolest. Svaki psihički problem postaje i fizički. Opasno je ako se nađe u konjukciji, kvadratu, ili opoziciji sa Suncem, Mjesecom, vladarem ascendenta, u opoziciji sa planetama u 6. kući, ili sa njegovim vladarem, kao i sa svojim dispozitorom.

Uran sigurno dovodi do nervoze i histerije, posebno ako je u lošem aspektu sa Mjesecom i Merkurom. Poremećen rad hipofize. Uran u 8. kući može govoriti o velikim stresovima, ali i o nagloj smrti. U 12. kući, u lošim aspektima sa Mjesecom i Merkurom, znak je teških psihičkih kriza. Moguće ludilo i šizofrenija.

Neptun govori o virusnim oboljenjima, alergijama, trovanjima, psihosomatskim problemima, pogrešnim dijagnozama i nepoznatim bolestima. Preosjetljivost. U 8. kući opasnost od anestezije, alkohola, cigareta i droga. Oni mogu biti uzrok smrti. Nepoznata smrt ili smrt u bolnici. Davljenje.

Pluton u 6. kući, u lošim aspektima, može ukazati na teške bolesti. Međutim, njegov upliv još uvijek nije dovoljno istražen. U dobrim aspektima donosi veliku moć regeneracije.