16.04.2022.

ARAPSKE ČARKE MRŽNJE I LJUBAVI

Kategorija: MAGIJA

Voodoo i arapska magija već odavno se smatraju dvjema najpoznatijim ali i najmoćnijim okultnim praksama na svijetu. Možda najbolji primjer o kakvoj je magiji riječ, i šta se s njom može postići, opisano je u pričama iz Hiljadu i jedne noći, gdje se često koriste i stvarne čarobne formule od strane glavnih likova. Stoga i ne čudi da vjerovanje o magičnim moćima talismana i raznih prizivanja igraju veliku ulogu u arapskoj književnosti i savremenom životu.

U bliskoistočnoj magijskoj tradiciji postoji mnogo načina da se čarkama naudi neprijatelju. Jedan od njih je slanjem škorpiona. Čarobnjak stavi živog škorpiona u zemljani ćup, i iznad njega sedam puta ponovi određene riječi čarolije, odmah zatim pusti životinju koja omađijana ide ravno ka neprijatelju da ga ubode.

Posebnom vrstom čaranja naziva se ono sa sjenom kojoj se među arapskim narodima pridaje tajanstvena sila. Još se u staroj Arabiji vjerovala ukoliko hijena pređe preko ljudske sjene, taj čovjek će izgubiti vlast nad sobom i hijena ga može slobodno napasti. Osim toga sjenka se naziva ljudskim bratom i moguće je iskoristiti njene volšebne potencijale. Kada se nekome želi nauditi u nedjelju ili srijedu navečer uđe se u praznu kuću, sjedne, okrene licem prema istoku, a iza sebe postavi baklja tako da se može vidjeti vlastita sjenka. U baklju se stavi tamjana i moli se zapravo obraća sjenki sa molbom za pomoć protiv neprijatelja i govori koje mu se zlo želi učiniti. Ovaj zahtjev se izgovara sedam puta a ritual se ponavlja tri uzastopne noći.

Među najstarijim arapskim čaranjem protiv rivala jeste ono sa crtanjem ljudske figure na papiru, na grudima se napiše ime dušmanina, a ispod toga želja za zlom. Za to se koristi igla koja se umače u šafranovo mastilo. Potom se papir zabije na zid, kroz glavu figure, i ponovi želja u obliku zakletve. Nakon toga može se zabiti nož u grudi figure ili pak nekoliko užarenih igli. Naravno, taj čin je praćen izgovaranjem zakletve.

Osim crne magije, veoma su popularne ljubavne čarke, posebno one s kojima se na daljinu, sa distance, može probuditi ljubav i zainteresiranost kod željene osobe. Za ovu vrstu čaranja uhvati se divlja golubica utorkom, srijedom, četvrtkom ili petkom u satu Venere. Iza toga uzima se tanki list papira i piše zakletva perom koje je okađeno tamjanom godnog mirisa i umočeno u mastilo od šafrana i mošusa. Papir se potom presavije na što amanji oblik i sveže za golubovo krilo. Tada se ponovi zakletva koja je napisana na papiru, golubica se lagano udari kamenčićem po glavi, i pusti da odleti. Navodno, ubrzo će željena osoba početi pokazivati ljubavni interes za onom osobom koja je na nju/njega na opisani način bacila čari.