11.07.2023.

BOSNOMOR: 1992-1995

Kategorija: MAGAZIN

Zovem se Raif i pripadam narodu koji je u devedesetim godinama prošlog vijeka prošao agoniju genocida koji treba nazvati pravim imenom – BOSNOMOR, jer to je zaista i bilo ubijanje Bosne i bosanskog naroda. Vjerovatno bi i ja bio među mrtvima da se nije desila vojna akcija oslobađanja teritorija na kojem sam živio. Zato ja danas mogu da ovo pišem i da govorim u ime onih koji to ne mogu, i čije je pravo na život bezobzirno oduzeto.

Masovna likvidacija jednog naroda u ime projekta nazvanog „Velika Srbija“ najmonstruozniji je događaj koji se desio pri samom kraju dvadesetog vijeka i koji je zauvijek promijenio moju ali i sudbine mnogih ljudi.

Nisam od onih koji zaboravljaju i opraštaju jer svi oni koji su sprovodili genocid bili su jako dobro svjesni svega što čine i realizirali su ga sa velikim užitkom i mržnjom. Zato se Bosnomor ne može niti zaboraviti niti oprostiti.

O krivici USA i EU za sva stradanja mog naroda neću da govorim jer to treba da bude i ostane njihova historijska sramota. Također neću da spominjem niti islamske zemlje, poput Saudijske Arabije ili Turske, koje doslovno nisu ni prstom mrdnule da zaštite svoju braću po vjeri.

Dosta mi je tuđe licemjernosti, lažnog prijateljstva i lažnog suosjećanja. Da toga nije bilo najbolje svjedoči Srebrenica, ali i ostali dijelovi BiH, gdje se uspješno izvodio projekat etničkog čišćenja i genocida nad bošnjačkim narodom. Bosnomor se desio na najstrašniji mogući način.

Zato i svake godine postoji 11.juli kao Dan neizmjerne boli i kao strašna opomena Evropi, ali i cijelom svijetu, kako zlo Drugog svjetskog rata nije uništeno zajedno sa padom nacističkog režima nego je preživjelo i nastavilo egzistirati i proždirati ljudske živote.

Ja sam Raif, imao sam sreću da preživim Bosnomor, ostao sam živ, i danas vam svima mogu reći da u meni i dalje postoji velika tuga i strah da će se zlo kad-tad opet ponoviti. Jer nad mojom zemljom i dalje postoji stvarna prijetnja od uništenja. Još uvijek hladna sjena srbijanskog nacizma nadvija se nad Bosnom i Hercegovinom i uporno prijeti da se ponovi Srebrenica, Sarajevo, Foča, Višegrad, Bratunac, Zvornik, Prijedor…., i po mnogim drugim mjestima naše divne, predivne zemlje.

Ne smijemo to dozvoliti, i trebamo se svim silama i snagama boriti protiv zla. Ono je još uvijek živo i posmatra nas.